Museum Rotterdam

Collectie

Merklap gewerkt in kruissteek in veelkleurig zijde op dichtgeweven wit linnen, “1874 / GB”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Merklap gewerkt in kruissteek in veelkleurig zijde op dichtgeweven wit linnen, “1874 / GB”
beschrijving Vierkante lap van dicht geweven wit linnen met aan de linkerzijde een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 0,4 cm. Op de lap is geborduurd in kruissteek met zijde in de kleuren okergeel, bordeauxrood, roestrood, donkergroen, midden groen en lichtgroen, paars, beige, roze, grijsgroen en zwart. Rondom langs de zoomranden is een sierrand geborduurd, aan iedere zijde een andere kleur en een ander motief. Bovenaan een grove schakelrand in rood en grijsgroen, rechts een golvende groene lijn, onder een fijne schakelrand in donkerrood en links een meander in zeegroen. Bovenaan twee 'regels' met alfabetten zonder de letter "J". De bovenste in Romeinse kapitalen en steeds na enkele letters van kleur gewisseld, meteen aansluitend een rij cijfers van "1" tot en met "0" Eronder een alfabet in cursieve krullende letters, ook na een aantal letters weer van kleur gewisseld. De ruimte rechts is opgevuld met een fijn ornamentje dat ook voorkomt op lap 80161 (Carolina Bekink). De verdeling van de merklapmotieven is zeer ruim over de lap maar ook heel regelmatig en vrijwel gespiegeld ten opzichte van de middenas. Linksboven en rechtsboven een gecanneleerde orenvaas met daarin een driebloem. In het midden een bloemenkrans vastgehouden door twee zwevende beschermengelen of genieën. In de krans het jaartal "GB" en daaronder "OUD 11 JAAR". Eronder tussen de bloemvaas zowel links als rechts een orenmand op pootjes met gestileerde vijfbloem. Onder de tekst een gestileerde bloemenboom of rozenboom? Links op de horizontale middenas een poortgebouw met op de torens aan weerszijden daarvan een vogel. Rechts een variatie op een poortgebouw, iets kleiner dan die links en ook in andere kleuren en zonder vogels. In het midden een kronkelige eik met vol blad en vruchten. de horizontale rij daaronder heeft zowel links als rechts een drietulp op een driehoekig grondje en schuin eronder naar het midden een vogel, mogelijk een papegaai, naar het midden gewend op een bladertak. Op de onderste rij zowel links als rechts een buikvaas op voet met daarin een driebloem of anjerboom. In het midden een trapgevelhuis met op de top een vogel naar links met de kop naar rechts gewend.
trefwoorden merklap, borduurwerk, naaldwerk, beeldmateriaal
opschrift / merk Geborduurd: alfabet, letterreeks en cijferreeks en "GB / OUD 11 JAAR".
vervaardiger Geertruida Bekink
plaats vervaardiging Nederland
datering 1870 - 1875
technieken textiel, geborduurd, kruissteek
materiaal linnen, zijde
afmetingen (cm) hg 49,0 / br 48,5 / dp 0,2
associatie handwerken, cursus, handwerkonderwijs, Bekink
vorm & decoratie alfabet, beschermengel, genie, flora, bloem, blad, plant, boom, tak, eik, levensboom, vaas, trapgevel, huis, dier, vogel, papegaai
inventarisnr. Museum Rotterdam 80162

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken