Museum Rotterdam

Collectie

Eikenhouten geldkist met smeedijzeren beslag

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Eikenhouten geldkist met smeedijzeren beslag
beschrijving Eikenhouten kist (a) met aan buitenzijde bandijzer bevestigd met klinknagels, twee grote klokvormige (?) hengsels aan weerszijden en drie overslagbeugels aan het deksel welke over de uitstekende krammen aan de voorzijde kunnen worden geschoven. Naast de krammen zitten drie wapenvormige nep-sleutelplaten (ter versiering?). Het deksel en de binnenruimte in de kist is in tweeën gesplitst: links 2/3 en rechts 1/3. Beide deksels kunnen onafhankelijk van elkaar geopend worden en zitten bevestigd met ieder twee banden met scharnieren. Het grootste vak is kaal van binnen, maar het tweede vak bevat een binnenwerk. Dit bestaat uit twee klapdekseltjes, die automatisch weer sluiten door de loodjes die eraan bevestigd zijn. Het geheel is aan de buitenzijde ooit blauw geverfd geweest. Aan de krammen kunnen de drie hangsloten (b.1, c.1 en d.1) gehangen worden. De drie sleutels (b.2, c.2 en d.2) horen hierbij. Tenslotte kan de langwerpige stang of pin (e) nog als extra beveiliging aan de hangsloten bevestigd worden.
herkomst Afkomstig uit het Leproos- of Proveniershuis, Rotterdam.
trefwoorden archiefkist, geldkist, kist, kastmeubilair, meubilair, interieurinrichting
datering 1600 - 1750
materiaal hout, eikenhout, ijzer, verf, vlas, steen?
afmetingen (cm) hg 52,0 / br 94,0 / dp 58,0 / 64 kg
associatie geld, bewaren, opslaan, diefstal preventie, hang-en-sluitwerk, Rotterdam, Noord, Provenierswijk, Schiekade, Leprooshuis, Proveniershuis, gezondheidszorg
vorm & decoratie meubel
inventarisnr. Museum Rotterdam 8021-A

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken