Museum Rotterdam

Collectie

Grafisch paneel uit de serie Jong! 1994 “I´m a looser baby”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Grafisch paneel uit de serie Jong! 1994 “I´m a looser baby”
beschrijving Fuct is een skatemerk dat bekend is geworden door het gebruiken van andermans logo's, zoals hier dat van Ford. Dit is een herkenbare handelswijze van een nieuwe generatie skatemerken: logo's van bekende merken of multinationals worden vervormd naar eigen merknaam en verkocht, totdat een juridisch proces hen dwingt te stoppen (model 1). Het Nederlandse vlaggetje wordt door gabbers als teken van trots op hun zwarte bomberjacks gedragen. Hieronder draagt men één of meer trainingsjacks van het merk Australian. Deze dure pakken dragen het logo van de kangoeroe (model 4). Aan de Nederlandse vlag is het Tommy Hilfiger-logo gekoppeld. Ook in dit geval eigent een subcultuur (Hip-Hop) zich een van oorsprong duur elitemerk toe. Later ontstaan er veel imitaties en wordt er zoveel van dit merk verkocht dat de underground-status verdwijnt. 'I'm a loser baby (so why don't you kill me)' is een hit van Beck, die allerlei bestaande muziekstijlen mixt tot een eigen geluid. De legerletter en het groen verwijzen naar de veel gedragen legerkleding (vooral camouflagebroeken). De Surinaamse vlag hoort bij 'Bubbling', een sexy dans op versnelde muziek en de zwarte Kruiskade-cultuur (zomercarnaval). In de vlag: het Fernandez logo, een frisdrank vooral verkrijgbaar bij Surinaamse eethuizen (model 2).
trefwoorden foto, beeldmateriaal
opschrift / merk "Fuct / I'M A LOSER BABY / 1994 / SO WHY DON'T YOU KILL ME"
vervaardiger grafische beelden: 75B, Robert Beckland, Rens Muis, Pieter Vos / concept: Ari Versluis, Ellie Uyttenbroek, Isis Vaandrager, 75B
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1999
materiaal kunststof
afmetingen (cm) hg 242,0 / br 127,0 (circa)
associatie fotografie, Jong!, jongerencultuur, jaren negentig, jaren 90, Rotterdam
vorm & decoratie logo, beeldmerk, kangoeroe, dier
inventarisnr. Museum Rotterdam 80723-25

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken