Museum Rotterdam

Collectie

Grafisch paneel uit de serie Jong! 1996 “TUPAC R.I.P” “www.ifiruledtheworld.com”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Grafisch paneel uit de serie Jong! 1996 “TUPAC R.I.P” “www.ifiruledtheworld.com”
beschrijving De grote 'W' op de globe is het logo van de enorm bekend geworden Hip-Hop groep: Wu-tang clan. Deze groep heeft naast cd's een uitgebreide merchandise van kleding, hun eigen Wu-Wear. De letters www staan voor het world wide web, de opkomst van het internet. Het HH-logo (Helly Hansen) is een duur blank zeiljassenmerk waarmee de zwarte subcultuur Hip-Hop zich identificeert. Net als bij Tommy Hilfiger wordt het tenslotte te massaal gedragen en verliest het zijn status binnen de oorspronkelijke scene (model1). 'If I ruled the world' is een hit van rapper Nas met Lauryn Hill (Fugees) waarin al een combinatie van Hip-Hop en R&B gemaakt wordt, hetgeen later in commerciële versies uitputtend wordt gebruikt; het hier gebruikte lettertype is veel toegepast op techno-flyers. Tegenover de globalisatie van het www staat een lokalisatie: Gabbers gebruiken nu ook de Rotterdamse vlag op hun bomberjacks (model 3). Cheb Khaled uit Algerije met zijn wereldse Raï-muziek heeft een hit met 'Aicha' (de arabische letters). Raï is vooral te horen op muziekinstallaties van scooters. De Raï-zanger Cheb Hasni wordt zelfs door conservatieven vermoord (model4). Bendegeweld regeert ghettos in Amerika, Tupac R.I.P. is een verwijzing naar de neergeschoten rapper Tupac Shakur; ook andere rappers (Notorius B.I.G., Big L) worden vermoord. Hieronder is een Keltische tattoo-ornament afgebeeld, vaak gedragen rondom de arm. Zelfs Pamela Anderson heeft er een (model2).
trefwoorden foto, beeldmateriaal
opschrift / merk "HH / TUPAC R.I.P. / WWW / IF I RULED THE WORLD / 1996"
vervaardiger grafische beelden: 75B, Robert Beckland, Rens Muis, Pieter Vos / concept: Ari Versluis, Ellie Uyttenbroek, Isis Vaandrager, 75B
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1999
materiaal kunststof
afmetingen (cm) circa: hg 242,0 / br 127,0
associatie fotografie, Jong!, jongerencultuur, jaren negentig, jaren 90, Rotterdam
vorm & decoratie logo, beeldmerk
inventarisnr. Museum Rotterdam 80723-35

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken