Museum Rotterdam

Collectie

Grafisch paneel uit de serie Jong! 1990 Simpsons “U Can´t touch this”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Grafisch paneel uit de serie Jong! 1990 Simpsons “U Can´t touch this”
beschrijving Bart Simpson van de Amerikaanse ironische tekenfilmserie 'the Simpsons' draagt een Fido-Dido shirt, de getekende merchandiseheld van Seven-Up. De typografie en kleurstelling zijn in de stijl van Neville Brody. Hij is het grafische gezicht van de jaren '80 en begin jaren '90. Hij ontwerpt onder meer het toonaangevende Engelse blad The Face. 'U can't touch this' is een mega-hit van de commerciële rap- en vooral dansartiest MC Hammer (in typische MC Hammer broek). C&A is zeer bepalend voor de mode in de stijl van model 2. Dit zal drastisch afnemen en overgenomen worden door met name H&M. In het C&A logo staat het Afrikasymbool, een teken gedragen door een nieuwe lichting hip-hoppers, die wars zijn van status, goud en criminaliteit, maar een zwart bewustzijn (Afrika) uitdragen zoals model 1 (Black Medaillons, No Gold). Bekende groepen uit deze scene zijn De la Soul en A Tribe called Quest. Het logo onderaan is van Powell Peralta (model 3), een pioners-skatemerk dat vooral in de jaren'80 domineerde met doodshoofd- en skeletachtige prints. Deze grafische skatestijl zal de komende jaren zeer veranderen (zie 1994) en de prints van Powell Peralta zullen uiteindelijk zelfs belachelijk worden gemaakt.
trefwoorden foto, beeldmateriaal
opschrift / merk "1990 / U CAN'T TOUCH THIS"
vervaardiger grafische beelden: 75B, Robert Beckland, Rens Muis, Pieter Vos / concept: Ari Versluis, Ellie Uyttenbroek, Isis Vaandrager, 75B
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1999
materiaal kunststof
afmetingen (cm) hg 242,0 / br 127,0 (circa)
associatie fotografie, Jong!, jongerencultuur, jaren negentig, jaren 90, Rotterdam
vorm & decoratie logo, beeldmerk
inventarisnr. Museum Rotterdam 80723-5

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken