Museum Rotterdam

Collectie

Beschilderde smeedijzeren Neurenbergse kist

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Beschilderde smeedijzeren Neurenbergse kist
beschrijving IJzeren kist met aan buitenzijde bandijzer bevestigd met klinknagels; twee grote hengsels aan weerszijden, halverwege gedraaid; twee overslagbeugels aan de voorzijde welke over de uitstekende krammen aan het deksel geschoven kunnen worden, maar die nu naar beneden hangen; aan de twee krammen zijn wel twee gesloten hangsloten bevestigd, met half ovale, schijfvormige slotkasten met sluitbeugels. Aan voorzijde een stervormige overhoeks geplaatste nep-sleutelplaat van gedreven ijzer ter versiering. Deksel is te openen met behulp van sleutel welke gestoken wordt in sleutelgat, geplaatst centraal op deksel en waarover een ronde sleutelgatbeschermer geschoven kan worden. Aan binnenzijde deksel een rechthoekige afneembare, opengewerkte en gegraveerde dekplaat met twee vierkante soortgelijke afbeeldingen naast elkaar. Op elk staan vier ineen gevlochten fabeldieren (een soort kruising tussen een dolfijn en een draak) met daarboven een gevleugde man met sik en snor en een omgedraaid kruis op zijn kleding (de uitstorting van de heilige geest?). Centraal op de dekplaat zit een uitstekende achtkantige bezettingsbus. Daaronder zit een samengesteld slot met acht schoten: vier aan voorzijde, twee op de hoeken en ieder één aan weerszijden. Het lijken dubbele schoten, maar in de schoten is een lijn gegraveerd. Als de sleutel draait schuiven de schoten vanonder de dekplaat onder de uitstekende bovenrand welke aan de binnenkant van de kist zit. Het deksel kan schuin open gezet worden met behulp van een soort beweegbare steun, die aan de binnenkant zit bevestigd en een gedraaide versiering heeft. De binnenzijde is zwart geverfd en in de linkerhoek zit een extra opbergvak met gesloten deksel. Het deksel zit met twee gehengen aan de kist bevestigd. Een nep-geheng kan verschoven worden, waardoor het sleutelgat van het extra opbergvak zichtbaar wordt, en is dus eigenlijk een sleutelgatbeschermer. Geheel is aan buitenzijde polychroom beschilderd met bloemen, mensfiguren en vogels op donkere ondergrond. Achterzijde helemaal donker geschilderd.
herkomst Afkomstig uit het Heiligegeesthuis, regentenkamer.
trefwoorden archiefkist, kist, kastmeubilair, meubilair, interieurinrichting, hangslot, slot, afsluitingsmiddel
plaats vervaardiging kist: mogelijk Duitsland, Neurenberg beschildering: Nederland
datering 1600 - 1700
materiaal ijzer, verf
afmetingen (cm) hg 49,2 / dp 54,0 / br 100,0 / 103 kg
associatie Heilige Geesthuis, Heiligegeesthuis, oude mannenhuis, oudemannenhuis, bejaardenzorg, Rotterdam, Stadscentrum, Stadsdriehoek, Hoogstraat, Noord, Oude Noorden, Gerard Scholtenstraat, geld, bewaren, opslaan, diefstal preventie, hang-en-sluitwerk
vorm & decoratie meubel, veelkleurig, polychroom
inventarisnr. Museum Rotterdam 8221-B

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken