Museum Rotterdam

Collectie

Houten stembus, “Stemkist Rotterdam 114”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Houten stembus, “Stemkist Rotterdam 114”
beschrijving Rood-bruin geverfde houten stemkist, werd gebruikt voor inwerpen en bewaren van stembiljetten. Voorloper van de bekende stembus van ijzer. Kist is gebruikt in Hoek van Holland en heeft nummer 114. De zijkanten bevatten ijzeren hengsels om de kist op te tillen en aan de bovenzijde zit een naar achteren scharnierend deksel. Aan de bovenzijde is de stemgleuf voorzien van een houten klos die kan worden opgeklapt; na inwerpen van stembiljet werd de gleuf weer afgesloten.
trefwoorden stembus, houder
opschrift / merk Bovenop: "Stemkist / Rotterdam / 114" / wapen van Rotterdam / op plakker "Scheepvaartstraat 128 H.v.H." (Hoek van Holland). Met pen bijgeschreven "Gymnastieklokaal". Op voorkant: "114".
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam?
datering 1920 - 1940
materiaal metaal, hout, hardboard, multiplex, papier, ijzer, verf
afmetingen (cm) hg 82,0 / br 77,0 / dp 41,0
associatie Rotterdam, Hoek van Holland, Dorp, Scheepvaartstraat, verkiezingen, stemmen, kiesdistrict, politiek, bestuur, interbellum, heraldiek
vorm & decoratie kist
inventarisnr. Museum Rotterdam 83258

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiƫle richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken