Museum Rotterdam

Collectie

Vijfdelige manicureset in een kartonnen cassette beplakt met lichtblauw gebloemd papier, in vloeipapier verpakt, “Manicure Zacht bleu f 6,25”

Beeld 1
Beeld 2
Beeld 3

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Vijfdelige manicureset in een kartonnen cassette beplakt met lichtblauw gebloemd papier, in vloeipapier verpakt, “Manicure Zacht bleu f 6,25”
beschrijving Manicureset in een achthoekig kartonnen doosje dat geheel is beplakt met lichtblauw papier met een dessin van ruitjes en bloempatronen. Aan de voorzijde een metalen sluiting met pin. Het doosje kan tot 90° opengeklapt worden. Langs de zijrand onderaan loopt een smalle witte bies. In de binnenzijde van het deksel is een rond spiegeltje aangebracht op champagnekleurig geplooid satijn. De andere helft van de binnenzijde van de cassette is bekleed met een roze velours en heeft twee ingewerkte vormen waar de verschillende gereedschappen precies inpassen. Ook zijn er drie lussen op vastgezet. In deze lusjes worden de verschillende gereedschappen ten behoeve van nagelverzorging geschoven en op hun plaats gehouden. De uiterste rand van beide binnenzijden is afgewerkt met een blauw-wit gedraaid koordje. In de cassette zitten nog delen vloeipapier die behoren bij de originele verpakking. Om de houder zit ook nog een vel vloeipapier waarop in ballpoint staat geschreven. 83915-1: vel vloeipapier om de cassette; 83915-2: kartonnen cassette; 83915-3; nagelpolijster? met dun leer overtrokken en een blauw paarlemoerachtig kunststof handvat; 83915-4a-b: rond blank metalen blikje met licht bollend deksel; 83915-5: nagelschaartje van blank metaal met een klein gebogen blad; 83915-6: platte metalen nagelvijl met inkervingen in twee richtingen; 83915-7: nagelpolijststift in plastic verpakt.
herkomst Afkomstig uit de inboedel van kapsalon Van Vliet aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois. Opgericht in 1933 en na het overlijden van de eigenaar in 1973 gesloten. De echtgenote deed de verkoop van parfums, bijous, lichaamsproducten en dergelijke in een kleine ruimte vooraan in de zaak met toonbank en vitrine. Waarschijnlijk afkomstig uit ladenkastjes en vitrines vooraan. Volle doosjes met bijous en dergelijke stonden in een ingebouwde kast achter in de kapsalon.
trefwoorden manicureset, nagelgarnituur, gereedschap, toiletartikel, uitrusting
opschrift / merk 83915-1: "Manicure / Zacht bleu / f 6,25". Label aan 83915-5: "6,25 / 10/30". 83915-7: "Nagelpolierstift / verleiht / den Fingernägeln / haltbaren Hochglanz".
plaats vervaardiging Duitsland?
datering 1955 - 1970
materiaal karton, papier, kunstvezel, kunststof, metaal, glas
afmetingen (cm) hg 3,7 / br 15,0 / dp 12,2 / geopend: hg 14,0
associatie arbeid, vrouw, uiterlijke verzorging, Rotterdam, Rotterdam-Zuid, Charlois, Wolphaertsbocht, kapper, Van Vliet, verkoop, winkelvoorraad
inventarisnr. Museum Rotterdam 83915-1-8

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken