Museum Rotterdam

Collectie

Twee glasdia´s van Van Nelle met bioscoopreclame voor de Nederlands-Indische markt met opschrift “TJOEMA INI / TEMBACO SHAG / DARI VAN NELLE…”

Beeld 1

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Twee glasdia´s van Van Nelle met bioscoopreclame voor de Nederlands-Indische markt met opschrift “TJOEMA INI / TEMBACO SHAG / DARI VAN NELLE…”
beschrijving Twee veelkleurige glasdia´s met reclame voor Van Nelle, gemaakt voor de markt in voormalig Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). De reclame toont een rokende, Indische man met in zijn rechterhand een pak tabak. Hij draagt manchetknopen met turkooizen steen en een ring met rode steen aan zijn vinger. Links is zijn schaduw te zien. De onderste regel verwijst naar de slogan van Van Nelle. "SELAMANJA PALING BAIK" is te vertalen als .."zolang het maar de allerbeste is". De twee glasplaten zijn rondom beplakt met zwart papier. Langwerpig etiket is op de rand geplakt, tussen de glasplaten. Gesigneerd. Bijbehorende doos (c-d).
herkomst Bedrijfscollectie De Erven de Wed. J. van Nelle N.V.
trefwoorden diapositief, beeldmateriaal
opschrift / merk Tekst: "TJOEMA INI / TEMBACO SHAG / DARI VAN NELLE/ SELAMANJA PALING / BAIK". Op het etiket: "DAGUERRE Rotterdam".
vervaardiger fabrikant: Daguerre / ontwerp: Menno van Meeteren Brouwer (Zwolle 1882 - Rijswijk 1974) / opdrachtgever: erven de wed. J. van Nelle
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam, Essenburgstraat 27
datering 1920 - 1940
materiaal glas, papier, verf
afmetingen (cm) a: hg 8,2 / br 8,3 / b: hg 8,4 / br 8,3 / c-d: hg 2,1 / br 9,1 / dp 9,0
associatie Van Nelle, reclame, tabak, bioscoop, ontspanning, Nederlands-Indië, export, roken, Rotterdam, kolonie
vorm & decoratie figuur, man, pak tabak, ring, schaduw
inventarisnr. Museum Rotterdam 90098-A-D

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken