Museum Rotterdam

Collectie

Gele neon letters van poppodium “NIGHTTOWN”

Beeld 1

Terug naar “Het neon dat een generatie liet dansen.”

Objectgegevens

titel Gele neon letters van poppodium “NIGHTTOWN”
beschrijving Op de foto de Nighttown neonletters in TENT, gepresenteerd door Gyz La Rivière als objet trouvé kunstwerk in de groepstentoonstelling Dolf Henkesprijs 2012. Foto (detail): Job Janssen.
herkomst Poppodium Nighttown, West-Kruiskade, Rotterdam.Nighttown. Een legendarisch woord voor Rotterdammers die opgroeien in de jaren ’90. Onder het felgele neonschijnsel van dit logo gaat jong Rotterdam los. Op alles dat je oren, hart en voeten aan het werk zet. Van 1988 tot 2006 is het the place to be. Net als Rotterdam is het poppodium constant in beweging. Hier wordt Dance groot. Gieren de gitaren. Vloeien de rhymes. Klinkende namen en aanstormend talent laten het pand aan de West-Kruiskade schudden op zijn grondvesten. De verscheidenheid leidt uiteindelijk ook tot organisatorische en financiële chaos. Nighttown moet sluiten. Jaren later vindt kunstenaar Gyz La Rivière de neonletters op marktplaats.nl. In 2012 presenteert hij de letters in TENT als een readymade kunstwerk met de titel 'The Party is over'. Datzelfde jaar schenkt hij het Nighttown-bord aan Museum Rotterdam en geeft het zo terug aan de Rotterdammers. Waar het bord oorspronkelijk over de stad scheen en Rotterdam eens danste, kun je nu terecht voor Aziatische lekkernijen.
trefwoorden lichtreclame, reclamemateriaal, informatievorm
opschrift / merk Tekst: "NIGHTTOWN". Gemerkt: "010 / NEON / TIME / 436 27 86".
vervaardiger ontwerper: anoniem (1988) / opdrachtgever: Fons Burger / vervaardiger: NeonTime (circa 1992) / objet trouvé: Gyz La Rivière (2012)
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1992
materiaal metaal, verf, glas
afmetingen (cm) hg 162,0 / br 496,0 / dp 18,0
associatie reclame, Rotterdam, Stadscentrum, Oude Westen, West-Kruiskade, uitgaan, poppodium, jongerencultuur, café, horeca, Nighttown
vorm & decoratie gevelbord
inventarisnr. Museum Rotterdam 91009-A-C

Beeldrechten: Public domain

Dit collectiestuk delen

Ziet u een fout in de omschrijving of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken