Museum Rotterdam

Collectie

Drukblok voor het met de hand bedrukken van katoenen stoffen, van de Kralingse Katoen Maatschappij

Beeld 1
Beeld 2

Bekijk de collectie

Objectgegevens

titel Drukblok voor het met de hand bedrukken van katoenen stoffen, van de Kralingse Katoen Maatschappij
beschrijving Drukblokken in zes delen voor sarung: 1) geheel houten blok, ook de drukplaat (dus geen koperen of metalen lijsten). Voor de tumpal-kapala voor de hoofdlijnen der tumpals en voor de omtrekken van de versiering op het veld. Opvulling van vilt?; 2) drukplaat nagenoeg geheel hout, slechts enkele roodkoperen reepjes. Greep aan achterzijde; 3) gedeelte van de papan, nagenoeg geheel houten drukplaat, slechts roodkoperen lijsten van enkele stengels voor het ranken-motief; 4) patroon voor de pingir van de sarung, vier maal herhaald; het patroon in hout gesneden met een smalle kemada-rand van roodkoper; 5 en 6) eindpatronen van de pinggir, met het daarvoor typische eindmotiefje in waaiervorm. Één voor rechts, één voor links; geheel van hout, behalve de rechte lijnen in de kemada-rand, die van roodkoper zijn, 6) echter ook met roodkoperen stiften.
trefwoorden tjap, stempel, drukkersuitrusting
opschrift / merk "539"
vervaardiger Kralingsche Katoenmaatschappij
plaats vervaardiging Nederland, Rotterdam
datering 1880 - 1940
materiaal hout, koper, vilt
afmetingen (cm) hg 5,0 / br 5,0 / lg 33,0
associatie kleding, Kralingse Katoen Maatschappij, Kralingsche Katoenmaatschappij, KKM, Rotterdam, Kralingen-Crooswijk, Kralingen West, Oostzeedijk, katoendrukkerij
inventarisnr. Museum Rotterdam 91389-4

Beeldrechten: Creative Commons by-sa licentie

Dit collectiestuk delen

Heeft u vragen? Ziet u een fout? Of heeft u aanvullende informatie over dit object? Laat het ons weten

Museum Rotterdam kan geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen.

Het museum is opgenomen in het Museumregister Nederland en volgt de officiële richtlijn voor museaal handelen zoals beschreven in de Ethische Code voor Musea. Om belangenconflicten te voorkomen mogen museummedewerkers geen uitspraken doen over de waarde van voorwerpen. Hiervoor kunt u een veilinghuis of taxateur raadplegen.

Opnieuw zoeken