over het museum

Museum Rotterdam is het museum van de stad. In onze spectaculaire hoofdlocatie midden in het centrum komt het hypermoderne glas en staal van het wereldberoemde architectenbureau OMA samen met het beton en baksteen van wederopbouwmonument het Timmerhuis. Hier vertellen historische stukken en nieuw erfgoed in onverwachte combinaties het verhaal van Rotterdam en de Rotterdammers – van nederzetting aan de Rotte tot veelkleurige metropool.

Historische collectie
De kern van Museum Rotterdam is de collectie. Al meer dan honderd jaar verzamelen we veelzijdige Rotterdamse voorwerpen. De teller staat inmiddels op ruim honderdtienduizend collectiestukken, waarvan een steeds groter deel via onze website is te bekijken. In het museum neemt een uitgekiende selectie je mee langs het verleden van de stad. Van ruim tienduizend jaar oude schedelfragmenten gevonden op de Maasvlakte tot historische gevelstenen die zijn gered uit het bombardement, van noeste balken uit de eerste dam in de Rotte tot de laatste high fashion van Rotterdamse modeontwerpers.  Voor je ogen zie je Rotterdam en de Rotterdammers veranderen.

Nieuw Rotterdams erfgoed
Maar Museum Rotterdam is veel meer dan een stadsmuseum vol historische voorwerpen. Het museum volgt op de voet wat er in Rotterdam leeft en speelt. We gaan de stad in om samen met de bewoners het Rotterdam van nu te ontrafelen. Je ziet het terug in exposities met voorwerpen, foto’s en video’s van hedendaagse Rotterdammers. Deze samenwerking met stadsbewoners om het erfgoed van de toekomst te vinden, te bewaren en te presenteren is uniek in Europa.

Brug tussen toen, nu & straks
Grote Rotterdamse thema’s als werk(lust), zorg, migratie, vernieuwing en religie lopen als een rode draad door de collectie. In het museum slaan deze thema’s een brug tussen heden en verleden: middeleeuwse gildebroeders blijken overeenkomsten te hebben met zzp’ers; terwijl de havenarbeider op een honderd jaar oud schilderij verrassend veel gemeen heeft met de Oost-Europese bouwvakker Kamen. De overeenkomsten en verschillen tussen Rotterdammers uit verschillende tijden brengen het verleden dichtbij. Je leert zo de stad en haar bewoners beter kennen; toen, nu én straks. Wie Museum Rotterdam weer uitloopt zal nog meer houden van onze veelkleurige, werklustige, vernieuwende metropool.

Oorlog en bombardement
Het traditionele OorlogsVerzetsMuseum is verbouwd tot Museum ’40-’45 NU en tevens onze tweede vestiging (gevestigd aan de Coolhaven). De Tweede Wereldoorlog en het bombardement, onlosmakelijk verbonden met Rotterdam, staan centraal en komen in o.a. een unieke experience voorbij. De verhalen van toen zijn nog steeds van nu. Ook nu nog zien we elke dag mensen vluchten voor oorlog. Dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn, willen we in ons museum laten zien. En laten beleven.

Museum Rotterdam, het meest Rotterdamse museum ter wereld.