Ontdek
3 / KENNEDY, MARX EN DE BERLIJNSE MUUR
Goed in het zicht staat een foto van de Amerikaanse president John F. Kennedy, een idool van Fortuyn. In een televisie-interview met Ivo Niehe vertelt Fortuyn dat ook zijn moeder fan was. De moord op Kennedy in 1963 raakte haar enorm en ze was altijd bang dat haar zoon dit ook zal overkomen.
Vlakbij dit portret ligt een fragment van de Berlijnse Muur in een perspex houder, meegenomen van een reis naar Berlijn. Van 1961 tot 1989 hield de muur twee stadshelften en twee politieke systemen gescheiden: Oost- en West-Berlijn, communisme en kapitalisme.
Is het toeval dat het boek Marxismus als Soziologie direct naast het fragment van de Berlijnse Muur ligt? Het herinnert aan Fortuyns politieke verleden binnen de linkervleugel van de PvdA én aan zijn academische loopbaan. Na zijn afstuderen als historisch socioloog aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, doceerde hij tot 1988 marxistische sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
In de onderstaande geluidsfragmenten geven Houria, Albert, Aad, Gerard en Niels hun reactie op het stukje Berlijnse Muur, het boek over marxisme en de foto van John F. Kennedy.