750 jaar Rotte | dam

Beeld 750 Jaar Rotte Dam Martin Valkhoff
Bron: Illustratie: M.F. Valkhoff (BOOR)

Begin jaren negentig onderzoeken Rotterdamse archeologen de dam waar Rotterdam zijn naam aan dankt. Diep in de bouwput van de Willemsspoortunnel doen ze een sensationele ontdekking: onder de dam ligt een compleet bootje! Het punterachtige vaartuig was gebruikt om het laatste gat te dichten. Het scheepshout onthult bovendien wanneer de dam is aangelegd: rond 1270. Dit scheepje waarmee 750 jaar geleden onze stad ontstaat, is nu voor het eerst te zien in Museum Rotterdam!

Het scheepje is een sensationeel Rotterdams reliek: de punter is - bijna letterlijk - de basis van onze wereldhavenstad. Op de dam in de Rotte bouwen de eerste Rotterdammers hun huizen. Naast de originele punter laat de tentoonstelling de eeuwenoude band tussen Rotterdam, scheepvaart en waterbeheersing zien. Van de vernuftige uitwateringssluizen in de middeleeuwse dam tot de nieuwste regenradar en slimme daken.

De tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam is te zien van 5 september t/m 21 maart 2021 en is een samenwerking met Archeologie Rotterdam (BOOR) en wordt verder mede mogelijk gemaakt door Mondriaanfonds en Ik in 010.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘750 jaar Rotte | dam’ is er nu het boekje 'Tussen dam en schip, het oudste scheepje van Rotterdam'. Het boekje is geschreven door Linda Dielemans en is deel vier in de serie ‘Ontdek! Archeologie in Rotterdam'. Tussen dam en schip is verkrijgbaar bij Museum Rotterdam en diverse Rotterdamse boekhandels.

Kijk voor alle activiteiten rondom het thema 750 jaar dam in de Rotte op www.ookditisderotte.nl

Ontdek4 Kaft Voor