Museum Rotterdam

Ontdek

basisonderwijs 16 september 2020 t/m 19 maart 2021

750 jaar Rotte | dam

het begin van jouw stad!

Rdam 750 Jaar
Bron: Martin Valkhoff

Hadden de Rotterdammers van honderden jaren geleden ook al natte voeten zodra het hard regende?

In de nieuwe tentoonstelling ‘750 jaar Rotte | dam’ gaan we samen terug naar het ontstaan van onze stad. Want het begon allemaal met de aanleg van een dam in de Rotte. Hoe weten we eigenlijk dat deze dam 750 jaar oud is?

Museum Rotterdam en Afdeling Archeologie Rotterdam hebben een lespakket ontwikkeld rondom het thema 750 jaar dam in de Rotte. Over het ontstaan van de stad en haar relatie met water. In het verleden, het heden en in de toekomst.

Het bezoek aan Museum Rotterdam kan aangevuld worden met een gratis gastles op school.

Gastles op school
Op school komt een gastdocent langs met vondsten uit de tijd van de Middeleeuwse bewoning langs de Rotte. Met het verhaal over het gevecht tegen het water in onze streken, het bouwen van de dam in de Rotte en daarmee het ontstaan van onze stad Rotterdam.

Museumbezoek
In Museum Rotterdam bezoeken de leerlingen de tentoonstelling 750 jaar Rotte | dam. Hier gaan de leerlingen in duo’s op onderzoek uit. In hun onderzoekskoffertje vinden ze opdrachten over jaarringenonderzoek, bouwen van een dam, een bouwplaat en een slimme regenton… En ze ontdekken welk bijzonder voorwerp er in de dam is gevonden. Als laatste worden ze aan het denken gezet over de toekomst: hoe kunnen we droge voeten houden in 2050?

Neem voor meer informatie en boekingen contact op met Marjolein Wibier via reservering@museumrotterdam.nl of 010 217 67 15.

Tip voor na jullie museumbezoek:
Archeologie Rotterdam heeft nu in de Halvemaanpassage (direct naast Museum Rotterdam in het
Timmerhuis) de pop-up tentoonstelling Voet aan de grond staan. Meer info: https://www.rotterdam.nl/evenementen/voet-aan-de-grond/

data: woensdag 16 september 2020 t/m vrijdag 19 maart 2021
duur les: gastles duurt 60 minuten, museumles duurt 90 minuten
voor wie: groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs
kosten: € 60 per 15 leerlingen. Bij meer dan 15 leerlingen wordt er een 2e museumdocent ingezet. (excl. extra toeslag op maandag) / gastles is gratis
locatie: Museum Rotterdam, Rodezand 26, Rotterdam
telefoon: +31 (0)10 217 67 50
Uitgebreide informatie over deze locatie