Museum Rotterdam

Ontdek

Echt Rotterdams Erfgoed

blog door Nicole van Dijk

Onze vertellers gebruiken verhalen van de hoofdpersonen uit de tentoonstelling Rotterdammers en hun Stad om museumstukken uit te leggen aan bezoekers. Hun achtergrondkennis helpt ook bij ons nieuwe project Echt Rotterdams Erfgoed.

Ik ben zelf erg enthousiast over deze nieuwe aanpak. Met Echt Rotterdams Erfgoed kunnen we niet alleen voorwerpen toevoegen aan de museumcollectie, maar ook personen en activiteiten die het hedendaagse Rotterdam kenmerken. Bovendien blijft alles en iedereen gewoon deel uitmaken van de stad. We bergen de voorwerpen bijvoorbeeld niet op in een depot, maar volgen ze terwijl ze gebruikt worden. We noemen dit erfgoed daarom de actieve collectie. Onze vertellers delen de verhalen bij dit Echt Rotterdams Erfgoed met bezoekers in het museum.

Kamen Bus Rdams Erfgoed

Burgemeester Aboutaleb is bijvoorbeeld een onderdeel van deze actieve collectie (Echt Rotterdams Erfoed nr. 0003), maar ook het Broodfonds Rotterdamsche Gilden waarin zzp-ers zich samen verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid (nr. 0002), de Volkswagenbus waarmee Kamen tussen Bulgarije en Rotterdam reist (nr. 0001) en de Sambalman, een fenomeen bij Rotterdamse cafégangers (nr. 0004).

Stacii Samidin X Museum Rotterdam X Abutaleb 17 4

We willen ieder jaar 50 nieuwe items opnemen in de actieve collectie. Aan het einde van elk jaar voegen we de verzamelde collectie met de betrokken gemeenschappen officieel toe aan de geschiedenis van de stad.

Voor Echt Rotterdams Erfgoed richten we ons vooral op objecten, mensen en instellingen die de tradities, diversiteit en flexibiliteit van de stad weerspiegelen. Op de wensenlijst staan verschillende mensen en gemeenschappen die we zijn tegengekomen bij onze projecten in de stad. Bijvoorbeeld Khalid Chennouf en zijn thai-boksschool waar respect, discipline en zelfvertrouwen bij kinderen wordt aangewakkerd, of de Krachtvrouwen uit het Oude Westen die elkaar ondersteunen in allerlei activiteiten. Maar bijvoorbeeld ook Theater Walhalla, een op en top Rotterdams theater voor lokale verhalen.

Bijeenkomst Krachtvrouwen

Natuurlijk staan wij open voor aanvullingen en ideeën uit de stad. Vind jij een object, een persoon of een activiteit belangrijk in Rotterdam? Verbindt het Rotterdammers of is het een voorbeeld van een Rotterdamse aanpak? Stuur me dan een email met als onderwerp ‘Echt Rotterdams Erfgoed’ via [email protected]

Zoals het hoort in onze stad zijn Rotterdammers en Rotterdam voorloper met deze vernieuwende aanpak van stadsgeschiedenis verzamelen. Deze actieve collectie is de eerste in zijn soort ter wereld. Moderne stadsmusea staan voor de opgave de geschiedenis tot leven te brengen en tegelijkertijd ook de stad van nu te laten zien. Met deze actieve collectie gaan we de uitdaging aan in Museum Rotterdam!

Nicole van Dijk, n.vandijk@museumrotterdam