Museum Rotterdam

Ontdek

Ateliergeheimen van Rotterdam

Kunstenaars, rekwisieten en levensverhalen

Ontwerp Voor Ateliergeheimen Van Rotterdam Door Kunstenaars Monika Dahlberg En André Smits
Bron: Ontwerp voor Ateliergeheimen van Rotterdam door kunstenaars Monika Dahlberg en André Smits

In Ateliergeheimen van Rotterdam maak je, via de atelierrekwisieten en levensverhalen, kennis met zes Rotterdamse schilders. Ontdek de ateliergeheimen van Hendrick Sorgh, Pieter de Hooch, Nicolaes Muys, George Breitner, Kees van Dongen en Dolf Henkes. Bij welke leveranciers kwamen zij voor hun benodigdheden? Wie stond model? Door het samenbrengen van de collecties geven de tentoongestelde schilderijen en rekwisieten allerlei achtergrondverhalen prijs over hun Rotterdamse makers.

Voor Ateliergeheimen van Rotterdam nodigden Museum Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen hedendaagse kunstenaars uit die zich op heel verschillende wijzen verhouden tot deze zes schilders. Monika Dahlberg heeft op basis van uitvergrote fotoprints van historische schilderijen kleurrijke collages gemaakt. André Smits, befaamd om zijn Artist in the World project, fotografeerde ruim 600 -in Rotterdam werkende- kunstenaars, waarvan atelierfoto’s in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Studio Maslow maakte speciaal voor de expo een geanimeerde kunstenaarsroute door de stad op basis van stadsplattegronden vanaf de 17e eeuw tot nu. Kunstenaars Anna Ramsair, Anton Vrede en Peter Koole voegen hun eigen geheimen toe aan de tentoonstelling.

Ateliergeheimen van Rotterdam is van 14 december t/m 19 april 2020 te zien in het museum en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad.