Museum Rotterdam

Ontdek

bedstede

Een bed als vitrine?

bedstede

Toen in 1867 in Poortugaal een hofstede, bekend als het voormalige jachtslot van de Egmonts, gedoemd was te verdwijnen, wist de toenmalige eigenaar voor een deel van het fraaie interieur een bevredigende bestemming te vinden.

Uit de hofstede kochten de archivarissen Scheffer en Obreen voor Rotterdam een dubbele bedstede. Bezoekers van het archief prezen de bedstede maar nog meer de inhoud want: 'Daar berusten, in veertig groote portefeuilles, honderden van platen, teekeningen, kaarten, platte gronden, afbeeldingen van gebouwen, stadsgezigten uit verschillende tijden, tal van historieprenten, portretten van Rotterdammers en van personen, die op Rotterdam betrekking hebben; – Rotterdams geschiedenis in beeld … die het archief ons te lezen geeft.'

Later, toen de bedstede in de collectie van het museum was opgenomen, was het niet veel anders: ontdaan van de bedgordijnen en volgehangen met tegeltableaus en andere voorwerpen had de betimmering meer weg van een vitrine dan van een bedstede.

Dubbele bedstede van een hofstede te Poortugaal

Collectie: Dubbele bedstede van een hofstede te Poortugaal

Hofstede aan de oostzijde van de Kerkstraat te Poortugaal. Volgens overlevering zou het een jachtslot van Lamoraal graaf Van Egmont zijn. Waarschijnlijk is het echter een hofstede gebouwd door Willem…
Meer info

Hofstede aan de oostzijde van de Kerkstraat te Poortugaal. Volgens overlevering zou het een jachtslot van Lamoraal graaf Van Egmont zijn. Waarschijnlijk is het echter een hofstede gebouwd door Willem Hendrikszoon Hoogewerf, De Hoge Werf genaamd. Kadastraal bekend onder sectie B, nr. 1 (of 7) 66. Het pand is in 1867 gesloopt. Deze bedstede is later bij het Gemeentearchief Rotterdam in gebruik geweest als opslagplaats van de topografische atlas.

Datering: 1600 - 1610

Materiaal: eikenhout, hout

Meer over dit collectiestuk