Beeldentuin op dak van de Bijenkorf

20170607 143944

In het kader van Rotterdam Architectuurmaand en op initiatief van de Rotterdamse Dakendagen is er een beeldentuin aangelegd op het dak van De Bijenkorf. In de beeldentuin is een unieke verzameling vroege wederopbouwkunstwerken te zien. Een kleine bronzen versie van De verwoeste stad van Ossip Zadkine wordt tentoongesteld in het trappenhuis naar het dak. De grote versie van De verwoeste stad werd ooit anoniem geschonken door De Bijenkorf aan de stad Rotterdam.

De beeldentuin op het dak van De Bijenkorf kan worden bereikt door vanaf de derde verdieping via een personeelstrappenhuis de trap naar boven te nemen. Het dak is te bezoeken tijdens de openingstijden van de Bijenkorf Rotterdam op:
Zaterdag 3 en zondag 4 juni
Zaterdag 10 en zondag 11 juni
Zaterdag 17 en zondag 18 juni
Zaterdag 24 en zondag 15 juni

Op vrijdag 23 juni vindt bovendien een gratis toegankelijke lezing plaats in het dak-atrium van de Bijenkorf over het behoud van de wederopbouwkunst en de huidige kunst aan de Coolsingel.
sprekers:
Siebe Thissen (Hoofd BKOR en CBK Rotterdam), Marjolijn van der Meijden (Projectleider BKOR en CBK Rotterdam) en Dees Linders (Sculpture International Rotterdam)

Het aantal plaatsen is beperkt, u kunt zich aanmelden via h2producties@gmail.com
19:00 inloop (via derde verdieping van de Bijenkorf,  bovenaan de roltrap)
19:15 start lezing
20:15 bezoek beeldentuin op het dak van de Bijenkorf
20:30 afsluitende borrel
21:00 einde - sluitingstijd de Bijenkorf

Op het dak: vroege wederopbouwkunst

Rotterdam telt vele honderden kunstwerken en monumenten in de openbare ruimte. Die traditie begon in 1940 met een reeks sculpturen op de Coolsingel. Vlak na het bombardement van 14 mei 1940 werden er al nieuwe kunstwerken aan de Coolsingel geplaatst. Vijf sculpturen in de beeldentuin tonen de nieuwe helden van het Rotterdam van na 1940: de architect, de steenhouwer, de puinruimer en de opbouwwerkers – stoere Rotterdammers, die samen de stad weer opbouwden. De ellende van het bombardement werd in steen herdacht (Vrouw en kind), en de oorsprong van Rotterdam wordt zichtbaar in De visser en zijn zoon.

20170607 150136

In het trappenhuis: ‘de Zadkine’
In de Bijenkorf is ook een kleine bronzen versie van De verwoeste stad van Ossip Zadkine te bekijken. De grote versie van het beroemde beeld werd ooit anoniem geschonken door De Bijenkorf aan de stad Rotterdam. De oprichters en directieleden van het concern hadden namelijk een grote liefde voor beeldende kunst. In 1953 schonk De Bijenkorf De verwoeste stad aan Rotterdam. Het kunstwerk van Naum Gabo dat voor de winkel staat werd gebouwd in opdracht van De Bijenkorf, en hoort nog steeds bij het pand. Beide kunstwerken zijn opgenomen in de collectie van Sculpture International Rotterdam.

Partners
Dit tijdelijk beeldenpark wordt gerealiseerd op initiatief van de Rotterdamse Dakendagen, met medewerking van De Bijenkorf, Museum Rotterdam en CBK Rotterdam (BKOR en SIR). Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals.

data: