Museum Rotterdam

Ontdek

beilby

Een waardevolle toegift

beilby

Het is voor een conservator altijd een bijzonder genoegen een verzameling aan een echte kenner te laten zien, zeker als de conservator zelf geen deskundige op het gebied van die collectie is.

Zo'n specialistisch terrein is gegraveerd glas, waarvan het museum een prachtige verzameling bezit. Bij de beschrijving ervan kregen we hulp van Frides Laméris, tot zijn dood in 2003 de belangrijkste handelaar in antiek glas in Nederland.

Bij Laméris' eerste bezoek aan het depot viel zijn oog op een glas dat niet gegraveerd is, maar beschilderd. Hij raakte in grote opwinding. Dit was een topstuk, uiterst zeldzaam en waardevol, en hij moest zich al enorm vergissen als de schildering van de wapens van Willem V en Wilhelmina van Pruisen niet het werk was van William Beilby, een emailschilder uit Newcastle, de plaats waar het glas zo goed als zeker was geblazen.

Verder onderzoek bevestigde Laméris' toeschrijving. En dan te bedenken dat het glas een cadeautje was, een toegift ter bezegeling van de aankoop van een aantal portretten uit de familie Prins.

Kelkglas, (emaille-)beschilderd met wapens van Stadhouder Willem V en Wilhelmina van Pruisen

Collectie: Kelkglas, (emaille-)beschilderd met wapens van Stadhouder Willem V en Wilhelmina van Pruisen

Wijnglas, in helder kleurloos lood(?)glas. Pontilmerk onder ronde licht opgaande holle voet (staat licht scheef). Op bolle knoop massieve omgekeerde balusterstam met zeven druppelvormige luchtbellen in balusterknoop naar twee…
Meer info

Wijnglas, in helder kleurloos lood(?)glas. Pontilmerk onder ronde licht opgaande holle voet (staat licht scheef). Op bolle knoop massieve omgekeerde balusterstam met zeven druppelvormige luchtbellen in balusterknoop naar twee bolle knopen. Aan onderzijde afgeronde trechtervormige kelk met goudkleurige band langs vuur-afgeronde rand. Op kelk in witte, rode, blauwe, zwarte en gouden emailleverf beschildering: onder kroon verenigde wapens van stadhouder Willem V en diens echtgenote Wilhelmina van Pruisen. Achterzijde: in wit geschilderde wijnranken.

Datering: 1767 - 1775

Materiaal: loodglas? glas, verf, emailleverf

Vervaardiger: emaille schilder: William Beilby (1740 - 1819) of Mary Beilby (1749 - 1797)

Meer over dit collectiestuk