Museum Rotterdam

Ontdek

Borduurlap (1945)

020293 1 2

Regelmatig wordt Museum Rotterdam benaderd of er interesse is in een bijzondere borduurlap ‘over Rotterdam en de oorlog’. De schenkers in spé sturen dan meestal een foto van een ingelijste lap. Het gaat vrijwel altijd om een ingelijste afbeelding (op papier) van de beroemde borduurlap die naaldkunstenares Maria van Hemert en ontwerper Jan Kamman samen maakten in de laatste oorlogsmaanden.

De originele lap is in de collectie van Museum Rotterdam. Waarschijnlijk is de afbeelding van de lap in de naoorlogse jaren gemaakt en onder de Rotterdamse bevolking verspreid. Sommigen hebben de afbeelding toen ingelijst. Achter glas lijkt het voor de hedendaagse bezitters om een echte lap te gaan.

De originele lap is in 1949 door ontwerper Jan Kamman aan het museum geschonken. Toen is vastgelegd hoe hij samen met Maria van Hemert te werk was gegaan. Ze bespraken samen wat zij de meest typerende beelden van de bezetting vonden en dan maakte Kamman een ontwerptekening.

De lap is opgebouwd met deze beelden die in kleine scènes zijn uitgewerkt. Onder andere de tochten op zoek naar voedsel, de gaarkeuken, links en rechts de lange wachtrijen voor de winkels. En ook de brandende Laurenskerk, radio Oranje en de brandende havens. Van Hemert werkte ze uit in prachtig borduurwerk. Al bordurend bedacht ze steken om de tekeningen te kunnen uitbeelden.

Onderaan de lap voegden de makers direct na de bevrijding een aanhangsel toe. Dit heeft de bevrijding van Rotterdam tot onderwerp met onder andere het schip Lesto dat gevuld met voedsel de haven binnenvoer. Jan Kamman schonk ook de tekeningen van deze verschillende scènes aan Museum Rotterdam.

Sjouk Hoitsma, conservator