Museum Rotterdam

Ontdek

van de bouwplaats

Bouwplaats Museum Rotterdam, een gebruiksaanwijzing #1

Het Timmerhuis is opgebouwd uit blokken. Sommige zien daar suikerklontjes in waarmee iemand zoals de kunstenaar Hans Op de Beeck leuk aan het spelen is geweest. Maar suikerklonten zijn rechthoekig en het Timmerhuis is opgebouwd uit vierkante vlakken van steeds 7m x 7m.

beeld OMA
illustratie OMA

De voorzijde van ons deel van het gebouw, het breedste gedeelte, telt precies zeven blokken van zeven meter. Als je binnen langs de lange zijde loopt, de achterkant van de monumentale gebouwen aan de Meent, dan bestaat je parcours, raad eens, uit 7 blokken van 7 meter. Bij elkaar zou dat 2400m2 oppervlakte zijn.

Maar zoveel vierkante meter heeft Museum Rotterdam straks niet, want de twee zijden van het oude Stadstimmerhuis lopen vreemd genoeg niet volgens de Rotterdamse Rechthoek en de lobby voor de ambtenaren en het centrale trappen- en lifthuis voor al de Timmertjes die de prachtige appartementen hebben gekocht, nemen ook 2 keer 4 x 7m in beslag. Dan blijft er 1777 m2 over. Opnieuw die zeven. Misschien een suggestie voor de nieuwe naam StadsMu7 Rotterdam.

Volgende keer gaan we de hoogte in.

Jacques Börger

Bekijk ook