Museum Rotterdam

Ontdek

bouwvak

Rotterdams of niet?

bouwvak

In 1979 kocht het museum een tegeltableau met een afbeelding van een huis in aanbouw. Het was niet zeker of het tableau in Rotterdam was vervaardigd maar dat deed er niet toe: het stuk werd verworven om de voorstelling.

De naïeve maar levendige weergave van het bouwbedrijf heeft een hoge educatieve waarde. Alles wat er vroeger te pas kwam bij het bouwen van huis is te zien. Op de voorgrond staat een kruiwagen waarin mortel wordt gemengd en liggen bakstenen klaar die werklui in korven naar de bouwplaats brengen. Op de achtergrond legt een geknielde stratenmaker steentjes, de timmerman zet een dakconstructie in elkaar en metselaars trekken een muurtje op. Extra's zijn de overal tegenwoordige hoeden, de wapperende vlag die aangeeft dat het hoogste punt van de bouw is bereikt, het jongetje met de hoepel en de grappige hondjes.

Veel later wees onderzoek uit dat het tableau, of op z' n minst de rand, waarschijnlijk afkomstig is uit het atelier van Verwijk aan de Schiedamsedijk. Ook dat is een extra.

Paars tegeltableau met decoratieve rand, zicht op een bouwbedrijf

Collectie: Paars tegeltableau met decoratieve rand, zicht op een bouwbedrijf

Vijf breed, zes hoog. Inclusief rand van 1/2 tegel met 1/4 tegel in de hoeken. Paars op wit. Bouwbedrijf. Voorgrond twee grote bomen, erachter huis in aanbouw, waaromheen werklieden. Op nok van…
Meer info

Vijf breed, zes hoog. Inclusief rand van 1/2 tegel met 1/4 tegel in de hoeken. Paars op wit. Bouwbedrijf. Voorgrond twee grote bomen, erachter huis in aanbouw, waaromheen werklieden. Op nok van het dak een vlag: hoogste punt is bereikt. Voorstelling omlijst door rond stok geslingerd lint met in hoeken rozetten.

Datering: 1820 - 1840

Materiaal: keramiek, aardewerk, glazuur, hout

Vervaardiger: atelier Verwijk?

Meer over dit collectiestuk