Museum Rotterdam

Ontdek

Breipatroon pullover

Maak ‘t met Mayke - blog 1

088139 11

Breipatroon pullover, ca. 1935

Vrijdag 10 februari is het warmetruiendag, een vrolijke klimaatactie met een serieuze ondertoon. Meedoen is eenvoudig: zet je verwarming lager, trek een lekker warme trui aan en bespaar!

Onder het motto ‘verwarm jezelf, niet de wereld’ is op de website van warmetruiendag een gratis breipatroon te downloaden. De Klimaatkabeltrui is ontworpen door Carolien Evers. Met de beschrijving en de instructievideo’s kan iedereen deze stoere trui zelf maken.

Het mag onbenullig lijken, maar als iedere Nederlander vandaag één graad minder warm stookt, besparen we al 3,3 miljoen kubieke meter gas. En houden we dit een stookseizoen vol, dan zet het serieus zoden aan de dijk. Warmetruiendag is echter vooral een uitnodiging om na te denken over manieren om slimmer met energie om te gaan.

Als steun voor de actie kun je hieronder een breipatroon vinden uit onze eigen collectie. Het patroon kreeg je rond 1935 bij een pak wasmiddel, dat natuurlijk werd aanbevolen om lang van het handwerk te kunnen genieten. De pullover is een verfijnd model met een ajour patroon, dat gebreid wordt met heel dunne wol. Als je nu begint, is de pullover vast klaar voor de volgende herfst. Helemaal blij zijn we als je ons laten weten hoe jouw trui is geworden via [email protected]!

Maak ’t met Mayke
Mayke Groffen is conservator bij Museum Rotterdam. Regelmatig deelt ze historisch materiaal uit onze collectie, waarmee je zelf aan de slag kunt!