Museum Rotterdam

Ontdek

nieuws agenda Museum Rotterdam '40-'45 NU 18 augustus 2023 t/m 29 september 2023

Breiwerk in de branding

Badpak Rood
collectie Museum Rotterdam

Op 18 augustus opent Stichting Wijkcollectie in Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’ (Hoek van Holland) de bijzondere tentoonstelling ‘Breiwerk in de Branding’, in samenwerking met Welzijn op de Hoek en Museum Rotterdam. Historische badpakken en breipatronen uit de collectie van Museum Rotterdam worden afgewisseld met zelfgemaakte badkleding, gemaakt door bewoners en bezoekers van Hoek van Holland. Tot 26 september kun je nog meedoen met de wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’. De tentoonstelling is t/m 29 september te zien.

De historische Rotterdamse zwemkleding uit de collectie van Museum Rotterdam is zowel met de hand als machinaal gemaakt. Daarnaast worden de inzendingen van de wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’ getoond, waarvoor deelnemers worden opgeroepen hun zelfgemaakte zwemkleding naar Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’ te brengen. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen stemmen en een deskundige jury zal aan het eind van de tentoonstelling de winnaar van ‘Het mooiste zwempak’ bekend maken.

Echt Rotterdams Erfgoed
Stichting Wijkcollectie en Museum Rotterdam werken samen aan het programma Echt Rotterdams Erfgoed. Tijdens het onderzoek naar Recreatieoord Hoek van Holland, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0081, vinden we in de museumcollectie badpakken aan van meer dan honderd jaar oud. Ook vinden we breipatronen voor zwemkleding. Deze vondsten zijn aanleiding voor de wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’.

Adres: Huis van de Wijk ‘de Hoekstee’, Mercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:30 – 21:00 uur
Toegang: gratis

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Welzijn op de Hoek, Museum Rotterdam, DeltaPORT Donatiefonds en Rotterdam Circulair.

Dsc07822 Foto Afke Van Wirdum
Bron: Afke van Wirdum

Workshops
Binnen het thema worden in Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’ drie workshops georganiseerd, begeleid door kunstenaars en handwerkers uit Hoek van Holland. Meld je aan via info@wijkcollectie.nl of kom gewoon langs!

Hi Barbie! Haak en brei je mee?
Ga zelf aan de slag met het haken of breien van zwemkleding voor barbie poppen onder begeleiding van Hoekenees Ingrid Blok. Ingrid heeft voor de tentoonstelling ‘Breiwerk in de Branding’ zelf ook zwemkleding ingezonden, gemaakt van Rotterdamse wol van de Zachte Stad. Haar werk is vervaardigd volgens een historisch breipatroon van Museum Rotterdam.
Donderdag 24 augustus 2023, 19:00 - 21:00 uur

Badmode uit vervlogen tijden in een doosje
Kunstenaar Vanessa Obinu is een verwoed verzamelaar. Onder stolpen, in doosjes, kistjes en kastjes bewaart zij botanische vondsten, afbeeldingen uit oude boeken, schatten van de rommelmarkt en rariteiten. Tijdens de workshop maken de deelnemers met behulp van prachtige plaatjes van badmode uit vervlogen tijden een nostalgisch diorama in een doosje.
Donderdag 31 augustus 2023, 19:00 - 20:30 uur

Collage badkledingontwerp
Kunstenaar Tineke Noordzij is een van de makers van de ingezonden badpakken voor de tentoonstelling ‘Breiwerk in de Branding’. Tineke geeft workshops in intuïtief en experimenteel tekenen en schilderen. Sinds de oprichting in 2018 is ze lid van het KUZhuis (KUnstenaars aan Zee): een samenwerkingsverband van Hoekse kunstenaars en fotografen met een kleine galerie. In deze workshop maken deelnemers een ontwerp voor badkleding in de vorm van een collage.
Donderdag 7 september 2023, 19:00 - 20:30 uur

data: vrijdag 18 augustus 2023 t/m vrijdag 29 september 2023