Museum Rotterdam

Ontdek

chine de commande

zoek de verschillen

chinedecommande

De Chinese porseleinschilder van deze wapenschotel heeft vast veel moeite gehad met het grote bord. De decoratie van de rand met Chinese motieven zal routinewerk zijn geweest, maar de beschildering van het midden moet lastiger zijn geweest.

Zijn opdrachtgever was mogelijk de Rotterdamse Kamer van de Verenigde Oostindische Compagnie. Het voorbeeld was in ieder geval een tekening die een Oostindiëvaarder naar China had gebracht. Bij het Rotterdamse stadswapen vergiste de schilder zich, of misschien gunde hij zichzelf wat artistieke vrijheden.
Alle leeuwen horen namelijk een gele, heraldisch 'or' (goud), achtergrond te hebben, maar de schilder bracht links een zwart en rechts een rood vlak aan. Bovendien wisselde de rode leeuw die rechtsboven hoort te staan van plaats met de zwarte leeuw die linksboven had moeten worden geschilderd.

Bij dit soort porselein op bestelling – chine de commande – gebeurde het wel vaker dat de voorstelling afwijkt van het ontwerp. Het product werd desondanks afgenomen; identieke exemplaren zijn bekend.

Porseleinen schotel met wapen van Rotterdam

Collectie: Porseleinen schotel met wapen van Rotterdam

Chine de commande. Ronde schotel, schuin oplopende buitenrand, op standring. Plat: voorgevel van quasi-classicistisch gebouw waarin wapen van Rotterdam, in de nissen aan weerszijden een lange lijs. Op de rand…
Meer info

Chine de commande. Ronde schotel, schuin oplopende buitenrand, op standring. Plat: voorgevel van quasi-classicistisch gebouw waarin wapen van Rotterdam, in de nissen aan weerszijden een lange lijs. Op de rand compartimenten afwisselend gevuld met lange lijs bij hekwerk en bloesemtakken, tegen de ronding kleine compartimenten afwisselend gevuld met vissen (ondermeer krab, karper), tegen de achtergrond servetwerk in blauw onderglazuur, grote wolkenmotieven in rood. Kleuren: rood, roze, groen, goud, zwart bovenglazuur op wit fond, blauw onderglazuur.

Datering: 1720 - 1730

Materiaal: keramiek, porselein, glazuur

Meer over dit collectiestuk