Museum Rotterdam

Ontdek

Creativiteit in grimmige tijden

Herinneringen aan bezettingstijd op een geborduurd wandkleed

Linnen Borduurlap

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze twaalfde editie;

Creativiteit in grimmige tijden

Veel Rotterdammers zitten door de maatregelen rond het coronavirus zoveel mogelijk thuis. Het leidt tot marathonsessies op Netflix, topdagen voor puzzelverkopers, maar ook veel eigen creativiteit. Ook professionele makers en kunstenaars laten van zich horen. Vaak reflecteren ze in hun werk op deze grootste crisis in ons land sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook toen legden amateurs en kunstenaars de uitzonderlijke omstandigheden vast.

Deze grote, bonte borduurlap vertelt de lotgevallen van de Rotterdammers tijdens de oorlog. Het doet denken aan een moderne variant van het middeleeuwse Tapijt van Bayeux. Zorgvuldig heeft naaldkunstenares Maria van Hemert met kleurig garen de belangrijkste gebeurtenissen uit de oorlogsjaren uitgebeeld. In het kunstwerk verwerkt ze ook veel tekst, maar de beelden zijn zo sterk dat dit eigenlijk niet nodig is.

Van Hemert maakte het wandkleed samen met fotograaf en kunstenaar Jan Kamman, bij wie ze in de Hongerwinter introk. Deze laatste maanden van de bezetting waren een grimmige tijd. De zoektocht naar voedsel en warmte werd afgewisseld met noodgedwongen nietsdoen. Om de tijd te vullen ontstond het idee om samen “herinneringen aan den bezettingstijd op een geborduurd wandkleed vast te leggen.” Na de bevrijding voegden ze bevrijders en voedselhulp toe.

Geschreven door conservator Rob Noordhoek.

Borduurlap Nederland in de Tweede Wereldoorlog ontwerp Jan Kamman / uitvoering: Maria van Hemert, 1944-1945. Collectie Museum Rotterdam.