Museum Rotterdam

Ontdek

De Bouwplaats

museumles voor groep 7/8 basisonderwijs en VO

bouwplaats

In Rotterdam worden problemen opgelost door ze aan te pakken. Niet lullen, maar poetsen. Of zoals het officiële motto van de stad zegt: ´Sterker door strijd´.

Een belangrijk onderdeel van het bezoek aan Museum Rotterdam ´40-´45 NU is onze indringende experience. Je neemt plaats aan een acht meter lange touchscreen-tafel. En voor je het weet is het 14 mei 1940. Bommen vallen, de stad brandt, mensen schreeuwen, gebouwen storten in en huizen zijn vernietigd. En dan is er ineens niets meer. Een troosteloze kale vlakte. Toch is dit niet het einde van onze stad. De Rotterdammers pakken samen de draad weer op en de wederopbouw is een feit. In deze korte film beleef je de oorlog van dichtbij. Je beleeft de veerkracht van de mensen en je ziet waardoor de stad Rotterdam is geworden die hij is. Na afloop van de experience begint het educatieve programma.

Educatieprogramma de Bouwplaats

In de Bouwplaats leren bezoekers hoe je kunt meebouwen aan een fijne stad. Ze werken daar niet met steen en cement maar met sociale gereedschappen. De kinderen lossen conflicten op en ontdekken dat vrijheid grenzen heeft. Door in te gaan op onderwerpen als gelijke rechten, eerlijke rechtspraak en discriminatie leren kinderen het verschil tussen een democratie en een dictatuur. Met machines als machtssorteerders, tolerantiemeters, spijtbuizen en respectrollen dagen we leerlingen uit om oplossingen te zoeken en samen te werken.

museumles voor groep 7/8: De bouwplaats
De bouwplaats is een interactief circuit waar kinderen met behulp van iPads tientallen keuzes maken. De kinderen werken in tweetallen maar de keuzes voeren ze persoonlijk in op de tablets. Aan het eind krijgt elk kind een persoonlijk certificaat. Het certificaat geeft weer welke keuzes er zijn gemaakt en wat daar de consequenties van zouden kunnen zijn. Terug op school kan het certificaat een startpunt zijn voor verdere lessen en discussie.

openbaar vervoer: Metro Calandlijn, halte Coolhaven, station verlaten aan de zijde van de haven. Tramlijn 4, halte Nieuwe Binnenweg, langs de Heemraadssingel richting metrostation Coolhaven. Daar via de voetgangerstunnel van de metro, of bovenlangs het kruispunt de trap naar beneden. Het museum ligt aan het water onder de Pieter de Hoochbrug.

auto: Klik hier voor je route.
Let op! Het museum zit ietwat verscholen onder de Pieter de Hoochbrug. Navigatiesystemen brengen je niet altijd op de juiste plek. Je kunt het beste navigeren op Metrostation Coolhaven.

Voor meer informatie: Vera Zuijdam of Monique Mulder via reservering@museumrotterdam.nl of 010-2176767

tijden: ma. t/m vrij. Van 9.00 - 17.00 uur
duur les: 1,5 uur
voor wie: groep 7 en 8 basisonderwijs
kosten: € 90,- per museumles voor maximaal 30 leerlingen
locatie: Museum Rotterdam '40-'45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
telefoon: 0031 (0)10 217 67 73
Uitgebreide informatie over deze locatie

Voor meer informatie: Vera Zuijdam of Monique Mulder via 010 - 217 67 67 / reservering@museumrotterdam.nl      

Aanmelden via contactformulier