Museum Rotterdam

Ontdek

De slag om de Schelde - Rotterdam en de laatste oorlogswinter

lezing door historicus Wouter Hagemeijer

A136754
Donald I. Grant / Canada. Dept. of National Defence / Library and Archives Canada / PA-136754

Museum Rotterdam en Strijd om de Maasbruggen organiseren op zondag 16 oktober de lezing De slag om de Schelde - Rotterdam en de laatste oorlogswinter. Tijdens deze lezing zal historicus Wouter Hagemeijer eerst ingaan op de Slag om de Schelde om na de pauze te vertellen hoe Rotterdam de laatste oorlogswinter onderging.

Begin september 1944 valt de haven van Antwerpen in handen van de Geallieerden. Een belangrijke nieuwe aanvoerlijn, ware het niet dat de Duiters de toegang tot de haven via de Westerschelde nog beheersen.

Na het mislukken van Operatie Market Garden eind september krijgt het vrijmaken van de Westerschelde eindelijk prioriteit. In oktober en november leveren de Canadezen, en later ook Schotten, zware gevechten om dit voor elkaar te krijgen. Deze belangrijke maar in de vergetelheid geraakte strijd staat centraal in de recente film 'De Slag om de Schelde'.

Hierna concentreren de Geallieerde strijdkrachten zich vooral op het oosten. Nederland boven de grote rivieren blijft bezet en moet een almaar verhardende overheersing en de ontberingen van de hongerwinter verduren.

data: zondag 16 oktober 2022
tijden: van 16.00 uur (15.30 inloop) tot 18.00 uur
kosten: normale entreeprijs, aanmelden via reservering@museumrotterdam.nl
locatie: Museum Rotterdam '40 - '45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
telefoon: +31 (0)10 217 67 73
Uitgebreide informatie over deze locatie