Museum Rotterdam

Ontdek

De verwoeste stad

Verwoest Stad

De verwoeste stad is een nieuwe ruimte in Museum Rotterdam ’40 - ’45 NU. Het Rotterdam van voor mei 1940 komt hier weer tot leven in foto's, filmbeelden en historische architectuurmodellen. Blikvanger is een enorme gedetailleerde maquette van het vooroorlogse centrum.

traumatisch
14 mei 1940 is een traumatisch breekpunt in het verhaal van Rotterdam. Bombardement, brand en puinruiming wissen een groot deel van de eeuwenoude gebouwde geschiedenis van de binnenstad. Bij de wederopbouw kiest Rotterdam radicaal voor een nieuwe stad. Vrijwel niemand die nog leeft, heeft zelf in het vooroorlogse Rotterdam rondgelopen. Toch roept de oude stad nog steeds emotionele reacties op. We zijn trots op de moderne architectuurstad maar missen ook het historische centrum.

maquette vooroorlogs centrum
Hét symbool van het verwoeste stadshart, het beroemde beeld De verwoeste stad van Ossip Zadkine, markeert de toegang van de heringerichte ruimte. Grote blikvanger is een enorme, 9 vierkante meter grote, bijna 70 jaar oude maquette van het vooroorlogse centrum. Ga op ontdekkingstocht door dit verdwenen Rotterdam via een touchscreen en beleef de stad vóór het bombardement, de verwoesting én de vroege wederopbouw in foto's, filmbeelden, plattegronden en historische architectuurmodellen van Rotterdamse iconen.