Ontdek
Doorstuifpatroon, 1915-1920
Maak ‘t met Mayke - blog 18
Heel bekend is de Internationale Dag van de Stropdas bij ons niet. Misschien hangt dat samen met een zekere afkeer van dit conservatieve onderdeel van de mannelijke garderobe. Prins Claus baarde in elk geval opzien toen hij in 1998 stropdasdragers opriep zich te bevrijden van dit hinderlijke touw. Op weg naar het openboordenparadijs!
Toch wordt de stropdas elk jaar op 18 oktober internationaal gevierd. Ontstaan als functioneel kledingstuk van Kroatische huursoldaten in de 17de eeuw, schopte de stropdas het tot stijlvol accessoire. De Franse koning Louis XIII riep de halsdoek van zijn huursoldaten uit tot verplicht kledingstuk bij Koninklijke gelegenheden. Hij gaf het de naam ‘cravate’, die direct verwees naar de Kroaten.
De stropdas van tegenwoordig houdt de kraag gesloten, zodat de rij knopen en het onderhemd of T-shirt netjes onzichtbaar blijven. Hij is louter sieraad. Daarmee biedt de stropdas eindeloze mogelijkheden om individualiteit uit te drukken. Met een sportieve paisley, vrolijke strepen of een subtiele glans krijgt het herenpak kleur.
In deze blog geen industrieel geproduceerde stropdas, maar een ‘doorstuifpatroon’: een papier waarin gaatjes zijn geprikt, zodat de tekening met koolstof op textiel kan worden overgebracht. Dit patroon maakte Stien Maus rond 1920 voor de Kunstnaaldwerkklas aan de Rotterdamse Industrieschool voor Meisjes. De tekening bracht Stien over op een satijnen stropdaspunt, waar ze het motief in felgroene, rode en zwarte steken borduurde. Haar ontwerp, doorstuifpatroon en stropdas zijn alle drie in de collectie van Museum Rotterdam aanwezig.
Heb jij zelf ooit een stropdas gemaakt of gedragen? Laat hem ons zien op International Necktie Day van vrijdag 18 oktober!