Museum Rotterdam

Ontdek

driepijper

een echte blikvanger

driepijper

Stel dat een gemeentelijke reinigingsdienst aan een beroemd designer opdracht geeft een fietsveegwagen te ontwerpen. De gemeentelijke commissie die op het schoonhouden van de stad toeziet, zou ogenblikkelijk de wenkbrauwen fronsen. Te duur; met de wagen moet vooral goed te werken zijn, hij hoeft er niet speciaal goed uit te zien.

Aan de twaalf bakfietsen die de Roteb in 1927 aanschafte voor het vegen van straatvuil en het legen van papierkorven is dan ook geen internationaal befaamde vormgever te pas gekomen. De veegwagen was tot ongeveer 1975 in gebruik. De laatste driepijpers waren niet populair bij de mannen van de Roteb; ze waren zwaar en onhandig vergeleken bij modernere veegwagens.

Toen ze eindelijk werden afgedankt, heeft het museum er een verworven. Een uiterst functionele fiets die door zijn uiterlijk meteen in het oog springt en iets modernistisch heeft: drie glimmende afvalcontainers ritmisch op een rij. In vele denkbare opstellingen een blikvanger van de eerste orde.

Fietsveegwagen met drie cilindrische bakken en twee bezems, zogeheten driepijper

Collectie: Fietsveegwagen met drie cilindrische bakken en twee bezems, zogeheten driepijper

In 1927 werden er twaalf in gebruik genomen bij de veegdienst van de stadsreiniging. De driepijper werd door één man met een eigen wijk bediend en is tot ver na de…
Meer info

In 1927 werden er twaalf in gebruik genomen bij de veegdienst van de stadsreiniging. De driepijper werd door één man met een eigen wijk bediend en is tot ver na de oorlog in gebruik gebleven. Voorwerp is door directie ROTEB aan het Museum Rotterdam geschonken bij 10-jarig bestaan van De Dubbelde Palmboom.

Datering: 1927

Materiaal: ijzer, verf, rubber, leer, hout, zink

Meer over dit collectiestuk