Museum Rotterdam

Ontdek

Verguld zilveren drinkschaaltje (1630)

Goud Drinkschaal

Zilverkenners vermoeden door vorm en decoratie misschien dat dit een ‘Hansje in de kelder’ is. Dat is een drinkschaaltje met in het midden een halve bol waaronder een kinderfiguurtje verborgen zit. Als er drank in het schaaltje wordt geschonken, komt Hansje tevoorschijn. Het liet weten dat er een kindje op komst was. Een beetje zoals tegenwoordig gender reveal parties met een klein spektakel verklappen of het een jongen of meisje wordt. Bij het afgebeelde drinkschaaltje is net niet te zien dat de bol én Hansje ontbreken. Die speciale functie heeft dit drinkschaaltje dus niet gehad.

Museum Rotterdam bewaart een grote collectie zilver en goud van Rotterdamse edelsmeden. Een belangrijk deel bestaat uit voorwerpen die ooit op de gedekte tafel van rijke Rotterdammers pronkten zoals mosterdpotten, bestek, olie- en azijnstellen en broodmanden. Een kleiner deel bestaat uit zilver dat door gilden, kerken of bestuurlijke instellingen tijdens een ceremonie werd gebruikt.

Zeslobbige verguld zilveren drinkschaal

Collectie: Zeslobbige verguld zilveren drinkschaal

Voet en stam (A), cuppa (B). A: zeslobbige voet, hoog opgewerkt, aan bovenzijde opnieuw zes lobben overgaand naar stam, die opengewerkt is met zes voluutvormige bogen rondom gladde staaf, welke…
Meer info

Voet en stam (A), cuppa (B). A: zeslobbige voet, hoog opgewerkt, aan bovenzijde opnieuw zes lobben overgaand naar stam, die opengewerkt is met zes voluutvormige bogen rondom gladde staaf, welke de schroefdraad dragen. B: zeslobbige cuppa, bevestigd aan stam door middel van schroef op bodem. Drijfwerk op gedeeltelijk gegranuleerde (gestampte) grond, gestileerd bloemmotief en afgeleid acanthusblad.

Datering: 1630

Materiaal: zilver

Meer over dit collectiestuk