Museum Rotterdam

Ontdek

Eetkamer

Op de plattegrond van de vroegere woning aan de Westersingel is de eetkamer niet afzonderlijk aangegeven. Mogelijk lag deze ruimte in het midden van de woning. Schuifdeuren links en rechts gaven dan toegang tot de Zaal en de Voorkamer. Het meest prominente meubel in de eetkamer was de buffetkast met daarop een hoge spiegel die de kamer nóg groter liet lijken.

13 Def Eetkamer

De buffetkast bevatte onder andere serviesgoed, glazen en zilveren bestek. Op het marmeren blad pronkte een likeurstel. Met de menora verwijst de tekening naar de Joodse achtergrond van de familie. Dat doen ook de tafel – die al gedekt is voor het sjabbatsmaal – en de mizrach, het wandbord dat de oostelijke gebedsrichting markeert.

Aan de eettafel stonden dezelfde zwartgelakte stoelen als in de Zaal en de Voorkamer, maar nu met roze bekleding. De stoelen zaten erg lekker dankzij de springveren in de zitting. Deze nieuwe vinding uit het midden van de negentiende eeuw verhoogde het comfort. Bovendien had de stoffeerder veel meer vrijheid om de stoel te bekleden. Hij kon de stoffen nu mooi om het raamwerk met de spiraalveren modelleren en daarmee het uiterlijk van de stoel bepalen.