Museum Rotterdam

Ontdek

Emmaüs

geen miskoop

emmaus

In 1933 verwierf Dirk Hannema, directeur van museum Boymans, een echte Emmaüsmaaltijd. Het paneeltje van Hondius kostte 350 gulden en was bestemd voor het Museum van Oudheden waarvan Hannema in hetzelfde jaar directeur was geworden. Op dit tweede directoraat had hij zelf aangedrongen. Bij de moeilijk te beantwoorden vraag 'waar de kunst ophoudt en de historie begint' achtte hij namelijk 'een soepel beheer' nodig, zoals hij in zijn jaarverslag over 1933 schreef.

Vijf jaar later kocht Hannema opnieuw een Emmaüsmaaltijd, ditmaal voor zijn kunstmuseum. Hij had er 540.000 gulden voor over, maar dat werk was dan ook aan Vermeer toegeschreven. Als drager voor deze 'Vermeer' gebruikte vervalser Han van Meegeren ironisch genoeg een doek met een jachtscène van Hondius. Tegenwoordig hangt Van Meegerens Emmaüsgangers in museum Boijmans Van Beuningen als herinnering aan een historische miskoop. In Museum Rotterdam sierde de Emmaüsmaaltijd van Hondius recent de tentoonstellingen Schatten van de Stad (2002), Meesters van Middelland (2004) en Topstukken (2008)

Christus in Emmaüs

Collectie: Christus in Emmaüs

Schilderij: olieverf op paneel. Liggende rechthoek. Christus in Emmaüs. Christus gezeten aan tafel waarop een brandende kaars. Rechts van hem een zittende man met opgeheven hand. Links van hem…
Meer info

Schilderij: olieverf op paneel. Liggende rechthoek. Christus in Emmaüs. Christus gezeten aan tafel waarop een brandende kaars. Rechts van hem een zittende man met opgeheven hand. Links van hem een zittende man en drie bediendes met dienbladen, glas, fles en kruik; een van de bedienden wijst naar Christus die het brood breekt. Voor de tafel een opzittende hond. De gehele groep onder een afdak in een buitenplaats met zuilen. Links op de achtergrond een man weglopend onder een poort. Links op de achtergrond een maan.

Datering: 1667

Materiaal: olieverf, hout

Vervaardiger: Abraham Hondius (Rotterdam circa 1630/32 - Londen 1691)

Meer over dit collectiestuk