Museum Rotterdam - 40'-45'-NU

Ontdek

Museumbezoek en wandeling Brandgrens

De gevolgen van het bombardement

Experience

Het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in onze stad. De Experience in Museum Rotterdam '40-'45 NU zet leerlingen middenin het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt? Na de schrik, de ontzetting en het verlies zien ze hoe de Rotterdammers samen de schouders eronder zetten. Generaties oude en nieuwe bewoners laten Rotterdam opbloeien tot onze wereldstad.

De Experience is de basis van elk bezoek aan Museum Rotterdam ’40-’45 NU. Na afloop van de Experience begint het educatieve programma.

Na deze overdonderende ervaring bespreken leerlingen in de les ONDER SPANNING maatschappelijke thema’s en morele dilemma’s uit de bezette stad. Vervolgens ontdekken ze in een wandeling langs de Brandgrens met Het Gilde de sporen van de verwoesting en hoe Rotterdam weer opgebouwd is.

Programma ONDER SPANNING
ONDER SPANNING zet jongeren aan het denken over onze vrijheid. Wat zou jij doen in een verwoeste en bezette stad? Hoe ziet je leven er uit als je vervolgd en onderdrukt wordt? Zijn de dilemma’s uit de Tweede Wereldoorlog heel anders dan de uitdagingen waar we zelf voor staan?

Leerlingen krijgen via video-mapping prikkelende stellingen voorgeschoteld. Het daagt ze uit een mening te vormen over maatschappelijke thema’s én vervolgens hun standpunt te verdedigen. Het vergelijken van dilemma’s van vroeger en nu roept de vraag op: kunnen we leren van de geschiedenis?

Wandeling Brandgrens
De leerlingen gaan met de metro naar het Eendrachtsplein en lopen met een gids van het Gilde Rotterdam langs een gedeelte van de Brandgrens, richting Willemsplein. De Brandgrens is de rand van het gebied dat bij het bombardement van mei 1940 werd verwoest. Hier kunnen leerlingen met hun eigen ogen zien hoe de gevolgen van het bombardement nog steeds zichtbaar zijn in Rotterdam.

Let op: graag minimaal 7 dagen vooraf boeken.

duur les: 180 minuten
voor wie: groep 7/8 BO en VO
kosten: € 90 per klas per sessie (maximaal 32 leerlingen per klas) + € 3,50 per leerling. Exclusief vervoerskosten.
locatie: Na het museumbezoek gaat de groep naar metrostation Eendrachtsplein voor de wandeling langs de Brandgrens naar Willemsplein
locatie: Museum Rotterdam '40-'45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
telefoon: 0031 (0)10 217 67 73
Uitgebreide informatie over deze locatie

Voor meer informatie: Ingrid van der Hoeven via 010 - 217 67 67 / reservering@museumrotterdam.nl

Aanmelden via contactformulier