Museum Rotterdam

Ontdek

Experience bombardement, Onder Spanning en wandeling Brandgrens

Experience

Wil je jouw leerlingen meer bewust maken van het bombardement op Rotterdam?

Museum Rotterdam '40-'45 NU biedt samen met het Gilde Rotterdam een speciaal programma aan over het bombardement op 14 mei 1940 van Nazi-Duitsland op Rotterdam. Door de combinatie van het bekijken van de Experience over het bombardement, het behandelen van belangrijke maatschappelijke thema's (de les Onder Spanning) en een wandeling langs een gedeelte van de Brandgrens, krijgen de leerlingen een compleet beeld van dit verwoestende bombardement en de gevolgen hiervan voor de stad Rotterdam.

bezoek Museum Rotterdam '40-'45 NU
Het programma start bij Museum Rotterdam '40-'45 NU aan de Coolhaven. Hier beleef je in de Experience wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Hoe ziet je leven er uit als je daarna vervolgd en onderdrukt wordt? Zijn de dilemma’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog in ons land speelden écht zo anders dan de dilemma’s waar we vandaag in onze samenleving voor staan? Het programma ONDER SPANNING zet jongeren aan het denken over het maken van keuzes. In een sferische en dynamische ruimte met geprojecteerde animaties, video mapping en prikkelende stellingen, vormen leerlingen hun mening en verdedigen ze hun standpunt over belangrijke maatschappelijke thema’s. Door dilemma’s uit het heden en het verleden met elkaar te vergelijken, bediscussiëren leerlingen met museumdocenten over de vraag: kunnen we leren van de geschiedenis?

wandeling Brandgrens door Gilde Rotterdam

Vervolgens maken de leerlingen vanaf metrostation Eendrachtsplein onder leiding van een gids van het Gilde Rotterdam een wandeling langs een gedeelte van de Brandgrens, richting Willemsplein. De brandgrens is de grens tussen het gebied dat bij het bombardement van mei 1940 werd verwoest en het deel van de stad dat het bombardement overleefde. Zo zien de leerlingen ook in de huidige stad de gevolgen van het bombardement.

Let op: graag minimaal 7 dagen vooraf boeken.

duur les: 180 minuten
voor wie: groep 7/8 BO en VO
kosten: € 90 per klas per sessie (maximaal 32 leerlingen per klas) + € 2,50 per leerling. Exclusief vervoerskosten.
locatie: Na het museumbezoek gaat de groep naar metrostation Eendrachtsplein voor de wandeling langs de Brandgrens naar Willemsplein
locatie: Museum Rotterdam '40-'45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
telefoon: 0031 (0)10 217 67 73
Uitgebreide informatie over deze locatie

Voor meer informatie: Vera Zuijdam of Monique Mulder via 010 - 217 67 67 / reservering@museumrotterdam.nl      

Aanmelden via contactformulier