films Ode aan de Rotterdammer

portretten van opmerkelijke Rotterdammers

Vijf jaar lang bracht Ernest van der Kwast iedere maand een ode aan iemand die kleur geeft aan de stad. Hij portretteerde mensen die niet bekend zijn, maar wel betoveren. Deze odes zijn gebundeld in het boek: Het wonder dat niet omvalt. In de gelijknamige tentoonstelling van Museum Rotterdam zijn de odes verbeeld in wonderlijke voorwerpen en iconische foto's.  RTV Rijnmond heeft een aantal ook verfilmd in deze liefdevolle portretten.

GRASMEESTER
Maak kennis met de grasmeester van de Kuip: Erwin Beltman.

STAAL
Een prachtig portret van de messenmakers Albert en Michael van den Heuvel en de onlangs overleden Frans van den Heuvel.

ROOKKANAAL
Op de daken van Hoek van Holland ontmoeten we Monique Schreuder, schoorsteenveegster.

HET EINDE
Manager Begraven en Cremeren Diana Philippo zwaait de scepter over zeven gemeentelijke begraafplaatsen in Rotterdam.

KAROTTEN
Vrijwillig molenaar Jaap Bes van molen de Ster aan de Kralingse Plas, de enige industriemolen ter wereld die nog op authentieke wijze tabak maalt.

KLEUREN
Stadsherder Martin Oosthoek en zijn kudde schapen zorgen voor kleurrijke bermen.

HUISDEUR
Brug- en sluiswachtster Annie Krooswijk bedient vanuit haar post op de Kop van Zuid alle Rotterdamse bruggen en sluizen.