Museum Rotterdam

Ontdek

Groot schilderij met kleine skyline van de wederopbouw

Skyline Wederopbouw Charles Kemper 1954

Na het 17e-eeuwse schilderij van een veemarkt bij Kralingen heeft Museum Rotterdam opnieuw een prachtig stadsgezicht weten te verwerven. Dit keer geen blik op de bedrijvigheid van bijna vier eeuwen geleden, maar een stadsbeeld uit de wederopbouwjaren. Het grote schilderij van Charles Kemper ‘Kleine skyline van de wederopbouw’ brengt de kijker zo’n zeventig jaar terug in de tijd. Het kijkt uit op de Vlasmarkt, waar de Hoogstraat de Delftsevaart kruist; een belangrijke schakel in de wederopbouwplannen. Na de verwoestingen van de oorlogsjaren richt Rotterdam zich hier weer hoopvol op. Dit fascinerende beeld van de recente Rotterdamse geschiedenis is een prachtige aanvulling op de stadscollectie.

Stadshart herleeft
Kemper neemt ons mee naar een nog vrijwel leeg Hang in het voorjaar van 1954. Op de achtergrond rijst de Laurenskerk op, in de steigers voor een restauratie die tot 1968 zal duren. Ook de toren van het stadhuis dat het bombardement doorstond is zichtbaar. De kademuren en bruggen herinneren aan het grotendeels niet uitgevoerde eerste wederopbouwplan uit de oorlogsjaren. Aan de overkant van het Steiger zien we langs de Hoogstraat en aan de Vlasmarkt gloednieuwe winkelpanden terugkeren in het verwoeste centrum. Hun aantrekkelijke etalages verleiden het winkelende publiek. Gebouw voor gebouw komt het stadshart weer tot leven.

Aarzelend begin wordt stroomversnelling
Na de oorlog is het eens zo levendige centrum van Rotterdam een onherbergzame vlakte. Veel winkelbedrijven zijn aanvankelijk huiverig om terug te keren. Pas in 1950 verschijnt een eerste, eenzaam pand van naaimachinehandel Singer aan de Hoogstraat. Datzelfde jaar opent Vroom & Dreesmann verderop een groot en hypermodern warenhuis. Het brengt de wederopbouw van het vooroorlogse winkelhart in een stroomversnelling. Klinkende namen die voor de oorlog de Hoogstraat dé winkelstraat van Rotterdam maakten, keren terug met frisse moderne winkelpanden.

Tekstbord Schilderij Wederopbouw 150Ppi

Optimisme, verval en potentie
Als Kemper dit deel van de Hoogstraat schildert, is een jaar eerder de Lijnbaan geopend. Het Rotterdamse centrum verschuift hiermee naar het westen. Hierdoor raakt de Hoogstraat als winkelgebied langzaam maar zeker achterop, grote stukken verloederen zelfs. Tegenwoordig zijn sommige panden op dit schilderij vervallen of gesloopt. Andere zijn juist in hun oude luister hersteld. Daarnaast zijn er natuurlijk - we zijn in Rotterdam - volop nieuwe gebouwen en allerlei plannen. De oudste straat van Rotterdam heeft nog steeds veel potentie.

Charles Kemper
Charles Jean Kemper (1913-1985) is een van de belangrijkste kunstenaars die Rotterdam vanaf het bombardement heeft vastgelegd. Dit schilderij ‘Kleine skyline van de wederopbouw’ is, voor zover bekend, het grootste werk dat hij ooit heeft gemaakt: het is maar liefst 76 cm hoog en 146 cm breed. Kemper volgde de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en maakte vanaf 1951 onder meer met Kees Franse, Jan Goedhart, Louis van Roode, Ed van Zanden en Huib Noorlander deel uit van de expositiegroep Argus. Kemper was een zeer productief kunstenaar met een focus op de stad en de haven. Vanaf 1942 heeft hij topografische aquarellen gemaakt voor het Stadsarchief. Museum Rotterdam heeft met deze aanwinst nu vier schilderijen van zijn hand in de collectie, het Stadsarchief en het Maritiem Museum vele tekeningen en aquarellen.

De aankoop is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Stichting Vrienden van Museum Rotterdam.