Museum Rotterdam

Ontdek

Herplaatsing beeld in voormalige gemeentebibliotheek

trapornament keert terug

bijwerken
Restaurator Sylvia Nijhuis werkt de sculpuur bij na de herplaatsing.

In 1941 krijgt Gérard Héman (1914-1992) opdracht van de gemeente Rotterdam om een trapornament te maken voor de Gemeentebibliotheek. Het gebouw is dan een van de weinige die nog overeindstaan in de kale vlakte die het bombardement heeft achtergelaten.

Niet zo vreemd dus dat de kunstenaar zijn sculptuur wijdt aan de historische wortels van deze plek. Het kunstwerk herinnert aan de Prinsenkerk en het Boterhuis die vroeger op de locatie van de bibliotheek stonden en verwijst eveneens naar de dichters Heimann Dullaart en Joachim Oudaan die in de Prinsenkerk begraven lagen.

20150617 093806

Het bijna twee meter hoge beeld, gemaakt uit een massief stuk hout, eindigt in een mooi opengewerkte sprookjesvogel.

Het beeld is de afgelopen maanden volledig gerestaureerd. De hele sculptuur is schoongemaakt, losse verflagen zijn vastgezet, beschadigde vergulding is opnieuw voorzien van een blaadje echt goud en lacunes zijn ingekleurd.

geplaatst

Na ruim dertig jaar in de collectie van Museum Rotterdam is de sculptuur nu herplaatst in de hal van de voormalig Gemeentebibliotheek; het huidige Erasmus University College (EUC). Tegelijkertijd heeft het museum kasten in een nabijgelegen kamer ingericht met bodemvondsten.

bodemvondsten