Museum Rotterdam

Ontdek

uit het depot

modestudenten vinden inspiratie

Regelmatig brengen mode-opleidingen een bezoek aan het textieldepot van Museum Rotterdam om een kijkje achter de schermen te krijgen. Deze week zijn de vierdejaars studenten van de modeafdeling, specialisatie mode/maatkleding van het Albedacollege op bezoek.

inspiratie-in-depot

Het is de eerste keer dat het Albeda op bezoek is in het depot. Daarom hebben we een proefles voorbereid. De studenten krijgen te zien hoe een japon uit ca. 1780 is gemaakt. Aan de hand van oude patronen en natuurlijk aan de kleding zelf. De studenten kunnen er met de neus op staan en de japon bijna aanraken.

We laten ook een korset zien. Dat korset bepaalt namelijk in grote mate de pasvorm. Tot slot passen we de japon op een paspop met de juiste proporties. Op deze manier maken we een reis door de tijd: van 1780 naar 1800, dan 1850 en tot slot een japon uit 1905. Steeds met de bijpassende onderkleding, de patronen en de pasvormen.

De studenten verbazen zich over de smalle tailles en de vormen van de onderrokken. En hoe ingewikkeld het was om je aan te kleden. Of om naar het toilet te gaan. En zoveel handwerk, hoelang was je daar wel niet mee bezig? Wat fijn dat er nu naaimachines zijn!

In twee uur tijd hebben de studenten een les kostuumgeschiedenis gekregen achter de schermen met echte historische stukken. Op school zijn ze bezig met hun afstudeercollectie. Wellicht zullen de Rotterdamse japonnen uit het depot qua inspiratie bijdragen daaraan.

Sjouk Hoitsma, conservator