Ontdek
Kamergymnastiek
Lichaamsoefeningen rond 1900
PARELS UIT DE COLLECTIE
Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.
In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze tweede editie;
Kamergymnastiek
Sportclubs, zwembaden en fitnesscentra zijn gesloten als onderdeel van de maatregelen in de bestrijding van het coronavirus. Hoe blijf je nu fit tijdens de crisis? Webwinkels melden een opvallende stijging in de verkoop van sportartikelen. Halters, elastieken en fitnessmatjes blijken niet aan te slepen. En kom je in de sportzaak voor een leeg schap te staan, dan kun je van je woonkamer een mini-gym maken. Op websites vind je adviezen om de zitbank en eettafel atletisch te gebruiken bij je dagelijkse oefeningen. Lichaamsbeweging is tegenwoordig een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.
Rond 1900 was lichaamsoefening met gymnastiektoestellen een nieuwigheid in Nederland. In het Zanderinstituut aan de Van Vollenhovestraat konden Rotterdammers van 1897 tot 1939 met apparaten hun spieren trainen. Dat kon echter alleen op gezette tijden en uitsluitend op medisch voorschrift. Zowel krachtpatsers als artsen zagen een gat in de markt. Zij begonnen hun eigen apparaten te ontwikkelen voor kamergymnastiek. Het Sanitas-toestel uit 1900-1915 is een mooi voorbeeld van zo’n apparaat. De elastieken werden bevestigd aan de deurpost in de huiskamer, waarna de oefeningen bij geopend raam konden worden uitgevoerd. Onze vroegere Rotterdamse koper heeft dat trouw gedaan. Hij prikte de handleiding op en hield zijn vorderingen bij: 18 keer, 20 keer, en enkele dagen later zelfs 22 keer. Hoe lang hij het volhield weten we niet, maar enkele oefeningen deed hij uiteindelijk 40 keer.
Geschreven door conservator Mayke Groffen.
Foto: Collectie Museum Rotterdam, inventarisnummer 35827
Fitnessapparaat voor kamergymnastiek, 1900-1915.