Museum Rotterdam

Ontdek

Kijkkastje van het koor van de H. Rosaliakerk

Thomas Clavaux, 1844

rosaliakerk

Ter hoogte van het Minervahuis IV op de hoek Rode Zand en Leeuwenstraat stond ooit de H. Rosaliakerk, ook wel de Leeuwenstraatse kerk genoemd. Het was een schuilkerk uit 1779 met een onopvallende gevel maar waarachter zich een rijk gedecoreerd interieur in barokstijl verschool. De kerk, die bekend stond als de mooiste katholieke schuilkerk van Nederland, ging tijdens het bombardement van 14 mei 1940 geheel verloren.

De Rosaliakerk was ontworpen door de Italiaanse architect Carlo Giudici, die zich in 1770 in Rotterdam had gevestigd. Als voorbeeld voor het interieur van Rosaliakerk had hij de hofkapel van Versailles, het paleis van Lodewijk XIV, voor ogen. Om dit te kunnen realiseren nodigde hij grote meesters uit onder wie de Vlaming Francois van Ursel voor de fraai gesneden houten beeldhouwwerken en de Italiaan Pietro Castoldi voor de weelderige ornamenten in het stucwerk.

In 1844 maakte de parochiaan Thomas Clavaux dit kijkkastje van het koor waarin een priester staat met de rug naar ons toe met twee misdienaars naast zich. Clavaux zal er heel wat werk aan hebben gehad om tot in detail een zo goed mogelijke indruk te geven van de rijke aankleding van het monumentale hoofdaltaar van zijn kerk waarop hij ongetwijfeld zeer trots zal zijn geweest.

Liesbeth van der Zeeuw, conservator