Museum Rotterdam

Ontdek

Krachtvrouwen Oude Westen

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0011

Krachtvrouwen

PARELS UIT DE COLLECTIE

Onze collectie bestaat uit unieke én heel gewone Rotterdamse historische voorwerpen. Bovendien voegen we met Echt Rotterdams Erfgoed ook bijzondere mensen, organisaties en initiatieven toe, die zich nú inzetten voor onze stad. De historische en hedendaagse collectie samen vertellen het Rotterdamse verhaal, van vroeger tot nu.

In de komende weken presenteren we een aantal van deze collectiestukken en -deelnemers. In deze veertiende editie;

Krachtvrouwen Oude Westen, Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0011

Bij Krachtvrouwen Oude Westen komen normaal gesproken dagelijks vele vrouwen uit de wijk over de vloer. Gewoon voor de gezelligheid, om met elkaar te eten, problemen te bespreken of deel te nemen aan een van de vele activiteiten.

Het is voor vrouwen die niet hier in Nederland zijn opgegroeid vaak lastig om hier een nieuw leven op te bouwen. De stichting Krachtvrouwen Oude Westen zet zich in voor deze vrouwen. Zo helpen zij de vrouwen in de wijk controle over hun eigen leven te nemen, de straat op te gaan en elkaar te leren kennen.

Amina Ali Hussen, oprichter van de Krachtvrouwen, spreekt uit eigen ervaring: ‘Ik ben hier als vluchteling uit Somalië gekomen en sprak de taal niet. In Somalië is iedereen als familie, hier niet en dat voelde moeilijk en eenzaam.’ Als haar dochters op school waren, ging zij naar buiten, de West-Kruiskade op. Hier raakte zij in gesprek met andere vrouwen en merkte op dat veel vrouwen worstelen met armoede, huiselijk geweld en opvoeding.

Amina vond dat hier wat aan gedaan moest worden en ging samen met de vrouwen activiteiten organiseren.

Ondertussen biedt Krachtvrouwen alweer 10 jaar lang elke week een programma aan met cursussen over opvoeding van kinderen, huiselijk geweld, milieubewust leven, en ook ontbijten en koken de vrouwen wekelijks samen.

Door corona is samenkomen, samen eten, samen praten, eigenlijk alles waar de Krachtvrouwen voor staat niet mogelijk. ‘Het gaat allemaal niet’, zegt Amina. ‘Wel ben ik aan het nadenken over hoe we hier straks vrouwen kunnen ontvangen op anderhalve meter afstand. Zij voelen zich hier fijn en veilig.’

Amina heeft zeven groepen op WhatsApp met in iedere groep zo’n zeventig vrouwen. Iedere avond stuurt zij hen een video waarin zij hen vertelt dat ze niet alleen zijn en dat ze moeten volhouden en alles goed komt. Want Amina maakt zich grote zorgen over de vrouwen. Ze is bezorgd over hun financiële situatie, toename van huiselijk geweld en psychologische problemen. ‘Het is zwaar voor een moeder die met vijf kinderen in een appartement met twee slaapkamers woont. Zij had anders een momentje tijd voor zichzelf als de kinderen naar school gingen.’

Wil je helpen? Amina verzamelt allerlei spullen waarmee zij de vrouwen kan helpen, waaronder speelgoed voor de kinderen, kleren, eten etc. Stuur een berichtje via haar Facebookpagina @Amina Ali Hussen.

Geschreven door Team Echt Rotterdams Erfgoed.

Foto: Team Echt Rotterdams Erfgoed.