Museum Rotterdam

Ontdek

De kunst van het doorgeven

Musea Bekennen Kleur

Museum Rotterdam is onderdeel van het netwerk Musea Bekennen Kleur. Hiermee ontstaat in de museale wereld voor het eerst een platform waar musea diepgaand met elkaar in gesprek gaan over de vraag hoe we gezamenlijk diversiteit en inclusie gaan waarmaken.

Het doel is om musea duurzaam te verenigen in hun streven om diversiteit en inclusie daadwerkelijk te verankeren in het DNA van de verschillende organisaties. Dit wordt toegespitst op de vier p’s: Programma, Publiek, Personeel, Partners, met ruimte voor kennisuitwisseling en (zelf)reflectie. Binnen Musea Bekennen Kleur willen deze deelnemende musea samen hun inspanningen versterken en zo bijdragen aan een inclusieve wereld. (zie Musea Bekennen Kleur – Musea komen samen in actie voor diversiteit en inclusie)

Speciaal voor groepen 8 van het basisonderwijs is er een lespakket ontwikkeld: De kunst van het doorgeven. Diverse musea gaan met leerlingen in op wat culturele diversiteit is, hoe het tot uiting komt en waarom het belangrijk is om oog te hebben voor culturele diversiteit. Onderdeel van het lespakket is een bijdrage door leerlingen in groep 8 op Curaçao, afkomstig van twee basisscholen.
Het onderzoeken van de eigen culturele diversiteit in relatie tot de rol van het museum dat zij bezoeken vormt de kern van dit lespakket.

Presentatie 2

Museum Rotterdam mocht de lessenreeks geven aan groep 8 van de Mullerpier. De helden van de leerlingen zelf stonden centraal in het programma. Onder leiding van een kunstdocent maakten zij ook hun eigen held en vertelden hun medeleerlingen waarom hun held zo belangrijk is.

Strook 2

"Dit is Chaos. Hij is een Rotterdamse graffitiwriter. Hij is mijn held omdat ik ook graffiti doe en hij een voorbeeld voor mij is."

Julie

Strook 3

"Ik heb Martin Luther King jr. gekozen omdat ik denk dat hij niet alleen voor mij een held is en omdat hij over de hele wereld bekend is en iets heel belangrijks heeft gedaan tegen racisme."

Charly

Strook 4

"Ik heb Anne Frank gekozen omdat ze een heel belangrijk persoon is. Ze heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en dat is heel heftig. Ze was net zo oud net als is en ik zit nog maar in groep 8. Mijn oma van 93 is pas overleden in februari 2022 en dat was heel verdrietig voor me. Vandaar dat ik Anne Frank heb gekozen."

Lotta

Strook 5

"Mijn oma (de Smit) heeft vroeger haar leven geriskeerd om verzetkrantjes rond te brengen in haar fiets."

Sterre

Strook 1

"Ik heb Ben Berkel gekozen, omdat hij de architect van de Erasmusbrug is. Doordat de Erasmusbrug werd gebouwd hoeven we niet meer helemaal om te rijden om naar Rotterdam Zuid te gaan. Door Ben Berkel hoeven we alleen nog maar over de brug te rijden om naar Zuid te gaan. Dit is waarom ik voor Ben Berkel heb gekozen. "

Meera