Museum Rotterdam

Ontdek

Lezing Homo-discriminatie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

door Aad Koster

Symbolenkaart2
Symbolenkaart voor gevangenen in een concentratiekamp, 1937 Bron: Beeld Arolsen Archives

Donderdag 1 juni presenteert Museum Rotterdam de lezing Homo-discriminatie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze lezing zal Aad Koster zijn licht schijnen over de ontwikkelingen in de afgelopen honderdvijftig jaar.

Discriminatie
Door de eeuwen heen waren homoseksuelen aanleiding voor afwijzing, onderdrukking, ontkenning, agressie, uitsluiting en dergelijke. Vaak gebaseerd op juridische, medische, religieuze en/of maatschappelijke gronden. Deze opvattingen zijn in de loop der jaren aan verandering onderhevig geweest. De minderheidsgroep wordt echter tot op de dag van vandaag nog steeds geconfronteerd met onder andere afkeurende blikken, spreekkoren en agressie. Waar komt dat vandaan?

Gelukkig is in Nederland al veel in positieve zin veranderd. Heel lang richtte de discriminatie zich op homomannen. Vrouwenemancipatie heeft ervoor gezorgd, dat ook lesbiënnes van zich lieten horen. Waren lange tijd homo's, lesbo's en biseksuelen (HoLeBi's) de verzamelnaam voor deze groep, inmiddels spreken we over de LGBTIA+ gemeenschap en ervaren veel jongere mensen meer fluïditeit in hun genderbeleving. In menig buitenland is er helaas nog sprake van negatieve bejegening ten opzichte van die gemeenschap.

Aad Koster
Aad Koster (1947) heeft nagenoeg zijn gehele werkzame leven functies vervuld binnen de detailhandel. Zijn interesse en betrokkenheid bij het verleden van de stad Rotterdam bezorgde hem een bestuursfunctie bij het Historisch Genootschap Roterodamum en is hij voorzitter geweest van de Historische Commissie van het Sint Franciscus Gasthuis. Ook was hij jarenlang actief binnen de homogemeenschap van Rotterdam. Hij heeft vier publicaties op zijn naam staan. In 2012 verscheen een boek naar aanleiding van het 120-jarig bestaan van het Sint Franciscus Gasthuis. Twee jaar later kwam de publicatie 'Onze vaders in verzet' over het katholieke verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog uit. Tenslotte schreef hij een boek over de bakkerij Van der Meer & Schoep 'een goeie bakker', waarin de honderdjarige geschiedenis van het bedrijf wordt beschreven. In het Rotterdams Jaarboekje 2020 is het artikel 'Sterker door Strijd: honderd jaar homo-emancipatie in Rotterdam' opgenomen.

Aanmelden via reservering@museumrotterdam.nl.

data: donderdag 1 juni 2023
tijden: 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
kosten: 10 euro (kortingspassen niet geldig, Vrienden van Museum Rotterdam gratis)
locatie: Museum Rotterdam '40 - '45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
telefoon: +31 (0)10 217 67 73
Uitgebreide informatie over deze locatie