Lezing ruiming vliegtuigbom Claes de Vrieselaan

Ontruimingsgebied CdVlaan
Ontruimingsgebied Claes de Vrieselaan Bron: Joost Martens

Rotterdam is in de Tweede Wereldoorlog honderden keren gebombardeerd. De gevolgen van deze bombardementen zijn ook nu, 80 jaar later, nog steeds merkbaar. Het bombardement in de avond van 3 oktober 1941 is hier een bijzonder voorbeeld van. Tijdens deze nacht werd een huis aan de Claes de Vrieselaan 27 geraakt door een Engelse bom. De bom ontplofte niet maar boorde zich dwars door het huis en kwam diep in de ondergrond tot stilstand. Het lukte in 1941 niet om de niet ontplofte bom; een blindganger te vinden en alleen de schade aan het pand werd hersteld. Toen er 75 jaar later werkzaamheden aan de fundering van het huis naast de Claes de Vrieselaan 27 nodig waren, moest er eerst onderzoek gedaan worden naar de blindganger die zo lang geleden was achtergebleven in de ondergrond. Dit leidde uiteindelijk tot het besluit dat drie panden gesloopt moesten worden om de blindganger te kunnen ruimen.

Joost Martens van de gemeente Rotterdam vertelt tijdens een lezing op 20 juni, waarom de sloop van de panden nodig was en hoe de ruiming van de blindganger is uitgevoerd.

Aanmelden via [email protected].

data: donderdag 20 juni 2024
tijden: Inloop 19:00 uur, Start lezing 19.30 uur, Einde 20.30 uur
duur activiteit: 1 uur
kosten: € 10,- (Museumkaart en Vrienden van Museum Rotterdam gratis, andere kortingspassen niet geldig)