Museum Rotterdam

Ontdek

Living Light

blog door Nicole van Dijk

Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0034

In de zoektocht naar het verhaal en erfgoed van de stad werkt Museum Rotterdam al jaren samen met allerlei Rotterdammers. Langzamerhand bouwen we zo een actief netwerk van mensen met hart voor hun start.

Marco van Noord kennen we al een tijdje. We kwamen hem tegen in het stadslab aan de Wijnhaven, waar we zochten naar makers voor onze tentoonstelling  Echte Rotterdammers; wat maken we nou.

Hij nam ons mee in de wereld van 3d printen, ‘maker spaces’ en de ‘open source’ makersmentaliteit. Delen van kennis en kunde is voor makers als Marco een vereiste. Alleen zo krijgt innovatie alle kans.

Toen ik hem pas weer sprak, vertelde hij over het laatste project waar hij aan meewerkt: Living Light.  ‘We harvesten energie uit planten en zetten dat om in elektrisch licht.’ Ik was meteen verkocht.

Blog Nicole

Ermi van Oers ontwikkelde de Living Light lamp die zijn energie krijgt uit de natuurlijke fotosynthese van een plant. Door de plant aan te raken gaat de Living Light aan. Marco werkt sinds een tijdje mee aan dit project en neemt met name de technische kant voor zijn rekening.

In de studio vertelt Ermi gedreven over haar lamp: ‘Gebruikers worden gestimuleerd goed voor hun Living Light te zorgen, want een kwakkelende plant levert minder energie. En hoe meer planten, hoe meer energie.’ Zij droomt van planten bij iedere lantaarnpaal zodat de stad baadt in ‘groen’ licht.

Deze Rotterdamse innovatie is natuurlijk Echt Rotterdams Erfgoed.  Bovendien past Living Light in een Rotterdamse traditie van innovatie, licht en energie. Eind 19e eeuw al experimenteerde de Russische migrant en uitvinder Achilles de Khotinsky in Rotterdam met elektrisch licht. Deze nieuwe lichtbron betekende een revolutie van de verlichting in onze huizen en stad.

Klik hier voor meer informatie over living light!