Ontdek
Lucy Havelaar
Lucy Havelaar (1879-1970) groeide op in een welgestelde familie. Ze ontwikkelde zich tot een sociaal-activist en ontving de Paul Nijgh-penning op 80-jarige leeftijd als bekroning op haar werk.
Ze startte haar loopbaan als secretaresse van ‘Ons Huis’, een buurthuis in de Gouvernestraat. In dit pand is nu bioscoop KINO gevestigd. In het buurthuis werden cursussen gegeven en activiteiten georganiseerd voor arbeiders en mensen met minder geld. ‘Ons Huis’ wilde deze groep zo de gelegenheid geven zich te ontwikkelen en hun kansen in de maatschappij te vergroten. Bijzonder voor die tijd was dat iedereen welkom was, ongeacht politieke of religieuze achtergrond.
In 1918 werd Lucy directeur van het Zuider Volkshuis aan De Brink in Vreewijk, een splinternieuw tuindorp in Rotterdam Zuid. Ook het Volkshuis had als doel om arbeiders in de buurt te ‘verheffen’. Dankzij de drijvende kracht van Lucy werkte het Volkshuis als een sociale magneet op de bewoners. Er werden cursussen gegeven, tentoonstellingen georganiseerd en het bood onderdak aan een bibliotheek, een leeszaal en een kleuterschool. De Vereniging voor zuigelingenzorg en artsen hielden er spreekuur. Lucy woonde vanaf het begin in Vreewijk, om de hoek bij het Volkshuis aan Lede 37. Dit huis staat nog steeds bekend als het Lucy Havelaarhuis. En in het voormalige Volkshuis is vandaag de dag het Huis van de Wijk ‘De Brink’ gevestigd.
Lucy heeft deze eenvoudige letterlap gemaakt. Op een katoenen lapje heeft ze in kruissteekjes het alfabet geborduurd, waarbij ze elke letter vier keer herhaalt en afsluit met haar initialen LH. Dit soort proeflapjes hoorde destijds bij het handwerkonderwijs voor meisjes. Ook in het Volkshuis was het aanbod gescheiden: voor meisjes was er een handwerkclub, de jongens konden naar timmerles.