Ontdek
Modemaken in twee werelden
Voor de tentoonstelling Rotterdammers en hun stad volgen we een jonge Rotterdamse freelance mode-ontwerpster van Turkse afkomst. Zoals ook met de overige hoofdpersonen in deze tentoonstelling het geval is, ontmoette het museum haar al enige tijd geleden, namelijk in 2008. Museumdirecteur Paul van de Laar (destijds Hoofd Collecties) deed in die periode onderzoek naar hedendaags erfgoed in de stad voor zijn Wijkerfgoedproject. In een specifieke wijk koos hij een straat waar hij bij elke 10de deur aanbelde en om een interview vroeg.
In één van de huizen waar hij aanbelde en werd binnengelaten woonde een Turkse gastarbeider. Zijn Nederlands was echter te slecht om het interview goed te kunnen doen. Gelukkig was zijn dochter aanwezig die voor hem wilde vertalen. Deze dochter was een enthousiaste eerstejaars studente Mode aan de Willem de Kooning Academie. En dit was haar kennismaking met Museum Rotterdam.
Vanwege haar enthousiasme en betrokkenheid met mode betrok het museum haar bij de voorbereiding van Bridges to Fashion, een uitwisselingsproject tussen hedendaagse Rotterdamse en Turkse mode-ontwerpers. Voor de jonge Turkse was dit de eerste kennismaking met moderne Turkse mode die haar meteen intens inspireerde. De jaren erna ging ze meerdere malen naar Istanbul om zich te bekwamen in de ambachtelijke kant van het modemaken. Terwijl ze ondertussen in Rotterdam de conceptuele kant van het modemaken leerde. Een combinatie van het beste uit twee werelden.
Zelf zegt ze: “De kennismaking met Museum Rotterdam heeft mijn leven veranderd.“ In het nieuwe Museum Rotterdam laten we zien hoe het verder gaat.
Sjouk Hoitsma, conservator/curator