Museum Rotterdam

Ontdek

New Neapolis | Gyz La Rivière

Gyz La Rivière New Neapolis Filmstill 2020 Marseille Camera David Spaans
Bron: Filmstill uit New Neapolis

Met een film en een tentoonstelling in TENT Rotterdam laat kunstenaar Gyz La Rivière op onvolprezen wijze zien hoe deze steden altijd al verwant aan elkaar waren – met sailortowns, kades en stegen; migranten, arbeiders en boefjes; armoede, frictie en een levendige informele economie; en verwoede pogingen dit alles op te schonen met stadsvernieuwing, gentrificatie en heel veel zeep. Wat kunnen we leren van dit stedenverband? Welke vormen van broederschap en solidariteit voor een toekomstig Europa kunnen hier ontstaan? Welkom in New Neapolis, divercity.

Gyz La Rivière (Rotterdam, 1976) is kunstenaar, ontwerper, filmmaker en schrijver. Hij gaat als een eigenzinnig beeldarchivaris te werk. Met beelden die hij zelf maakt of met diepgaand archiefonderzoek boven water haalt, objecten die hij op straat vindt of uit collecties leent, infographics, logo’s, iconen en verhalen smeedt hij een wervelend Gyziaans universum, dat tegelijkertijd onze blik op de wereld om ons heen op een onverwachte manier op scherp stelt.

New Neapolis is een samenwerking met Museum Rotterdam en de muziekprogrammering van WORM en is te zien van 24 januari t/m 29 maart. Kijk voor meer informatie op de website van TENT Rotterdam.